БСП спасява 408 лева на всеки беден

БСП ще внесе нов закон, с които да гарантира връщането на удържания м.г. плосък данък на българи, които са работили на минимална заплата, но са получавали и детски надбавки, социални помощи или имат лихви по депозитни сметки, съобщи пред „Труд" лидерът на партията Михаил Миков.
В момента повечето бедни българи не могат да се възползват от възможността да си върнат данъка, тъй като законът не позволява облекчения при други доходи освен трудовите. В тях влизат и социалните помощи, които така или иначе мнозинството от тях получават.


"Още в началото на другата седмица ще внесем тълкувателен закон, които наричаме "закон за единия хляб". Иначе данъчните ще ощетят с 408 лв. (б.а. - сумата на годишния данък върху 340 лв. заплата) много бедни хора, които са вземали и детски надбавки или имат няколко стотинки лихви по депозитни сметки", обясни Миков, който е на работно посещение в Калафат.
В предложенията няма да се уреждат случаите на българите, които се осигуряват на минимална заплата, но имат доходи от граждански договори или от наеми. Според данните през м.г. около 270 000 души са имали трудови договори за 340 лв., но повечето от тях са получавали и други доходи, макар и символични.
В петък ръководството на БСП се събира във Вършец, за да начертае приоритетите на партията за 2015 г. Един от тях е привличане на млади хора във всички органи на партията, в т.ч. и в ръководството.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика