Хуманитарният кораб “Лайфлайн” няма да хвърли котва в Италия, потвърди вътрешният министър Матео Салвини

Протестиращи срещу договора за името и полиция са се сблъскали в Солун

19% от надницата ни отива за галон бензин Нареждаме се сред последните страни по достъпност на горивото

Над 600 мигранти са спасени за ден в морето край Испания, общо над 1400 за последните 3 дни

Правят завод за фарове на „Мерцедес“

Анита Мейзер излиза от затвора срещу гаранция от 5 хил. лв.

Избягалият затворник Борис Иванов към похитената жена: Когато ти говоря, ще ме гледаш в очите

Борбата с катастрофите става ежемесечна Катаджии и чиновници от министерства и агенции длъжни да отчитат наложени глоби и предприети мерки

Немската обществена телевизия АРД поиска оставката на Меркел

Писателката Павлина Павлова: “Да ценим времето, то ни наказва за леността ни…” В социалните мрежи възникна скандал около наградата „Димитър Димов”

Ердоган с пълна власт в Турция (обзор) Управляващите запазват мнозинството си в 600-местния парламент

Какви са правата ми при сексуален тормоз на работното място

Пожарната със спешни мерки заради задаващите се порои у нас

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” във вторник, 26 юни 2018

Произвеждаме 120 млн. литра вино

Държавният дълг се повиши до 23,1% от БВП

Държавният дълг се е повишил до 23,1% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната през ноември м.г. по данни на Министерството на финансите. Към този момент задълженията на страната са достигнали 9,59 млрд. евро (18,77 млрд. лв.). От тях близо 4 млрд. евро са вътрешен дълг, а външният e 5,57 млрд. евро.

Данните на финансовото министерство показват още, че 58,8% от държавния дълг е в евро, а 30,8 на сто е в националната валута.

За сравнение през същия месец на 2013 г. държавният дълг на България е бил 6,78 млрд. евро (13,27 млрд. лв.), или едва 16,8 на сто от БВП.

Към декември 2014 г. съотношението на държавния дълг към БВП със сигурност се е увеличило. През последния месец на миналата година финансовото министерство предложи на пазара държавни ценни книжа за близо 800 млн. евро. Освен това беше взет заем от четири банки за 1,5 млрд. евро заради необходимостта да се изплатят гарантираните влогове в затворената КТБ.

Държавният дълг ще продължи да расте и през 2015 г. В бюджета е заложено до края на тази година той да достигне 29,7% от БВП.

Още през януари ведомството на финансовия министър Владислав Горанов планира да вземе нов дълг от близо 300 млн. лв. на вътрешните пазари. Това ще стане чрез три отделни емисии.

През същия месец предстоят значителни плащания по стари дългове. На 15 януари е падежът по емисията доларови облигации, реализирана от бившия финансов министър Милен Велчев. Те са на стойност 1,1 млрд. долара.

Общо за 2015 г. предстоят погашения по външния дълг за близо 3 млрд. лева. Приблизително толкова ще бъдат и плащанията по вътрешния дълг. Част от средствата за рефинансиране на задълженията вече са осигурени и са във фискалния резерв. По последни данни към края на ноември той възлиза на 8,8 млрд. лв. Отделно от това правителството планира да поеме и нов дълг за покриване на старите задължения.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.