Държавният дълг се повиши до 23,1% от БВП

Държавният дълг се е повишил до 23,1% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната през ноември м.г. по данни на Министерството на финансите. Към този момент задълженията на страната са достигнали 9,59 млрд. евро (18,77 млрд. лв.). От тях близо 4 млрд. евро са вътрешен дълг, а външният e 5,57 млрд. евро.

Данните на финансовото министерство показват още, че 58,8% от държавния дълг е в евро, а 30,8 на сто е в националната валута.

За сравнение през същия месец на 2013 г. държавният дълг на България е бил 6,78 млрд. евро (13,27 млрд. лв.), или едва 16,8 на сто от БВП.

Към декември 2014 г. съотношението на държавния дълг към БВП със сигурност се е увеличило. През последния месец на миналата година финансовото министерство предложи на пазара държавни ценни книжа за близо 800 млн. евро. Освен това беше взет заем от четири банки за 1,5 млрд. евро заради необходимостта да се изплатят гарантираните влогове в затворената КТБ.

Държавният дълг ще продължи да расте и през 2015 г. В бюджета е заложено до края на тази година той да достигне 29,7% от БВП.

Още през януари ведомството на финансовия министър Владислав Горанов планира да вземе нов дълг от близо 300 млн. лв. на вътрешните пазари. Това ще стане чрез три отделни емисии.

През същия месец предстоят значителни плащания по стари дългове. На 15 януари е падежът по емисията доларови облигации, реализирана от бившия финансов министър Милен Велчев. Те са на стойност 1,1 млрд. долара.

Общо за 2015 г. предстоят погашения по външния дълг за близо 3 млрд. лева. Приблизително толкова ще бъдат и плащанията по вътрешния дълг. Част от средствата за рефинансиране на задълженията вече са осигурени и са във фискалния резерв. По последни данни към края на ноември той възлиза на 8,8 млрд. лв. Отделно от това правителството планира да поеме и нов дълг за покриване на старите задължения.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес