Адвокатът на Цветан Василев: Повечето картини са подарък

„Повечето картини, иззети вчера от КТБ , са подарък на Цветан Василев. Тези картини не подлежат на конфискация без решение на български съд”. Това коментира в студиото на „Здравей, България” адвокатът на Цветан Василев Менко Менков.

„Цветан Василев няма как да знае каква е стойността на нещо, което му е подарено”, подчерта адвокат Менков. „Тази акция цели отклоняване на общественото внимание от съществените проблеми в КТБ”, смята Менков.

Вчера прокуратурата иззе десетки ценни творби от КТБ. „Разполагаме с протокол за доброволно предаване, с което са предадени 20 картини, които са описани по много странен начин. Няма данни да са присъствали експерти. Освен това не е установено чия собственост са картините “, каза още адвокатът на мажоритарния собственик на КТБ.

„Информацията, с която разполагам е, че в последния работен ден преди Коледа Софийският градски съд е издал определение, въз основа, на което е издадена обезпечителна заповед. Това означава, че за обвинението, което е повдигнато на Цветан Василев се предвижда конфискация на имущество и прокуратурата е в правото си да поиска запор или обезпечение. Това е по реда на НПК. За утре има насрочен оглед от съдия-изпълнител въз основа на тази обезпечителна заповед. Кое наложи да се отива вчера по спешност да се взимат картините?”, добави Менко Менков.

„Цветан Василев дори и да иска не може да се върне в България. Той е в Сърбия и е с мярка занеотклонение „подписка”. Всеки ден той трябва да ходи в полицейското управление, отнет му е паспорта. Ако се опита да се върне в България, ще бъде прибран на границата”, заяви още Менков.

„До този момент ние имаме отговор, че прокуратурата не желае да чуе обясненията на Цветан Василев, което е изключително странно. Има писмено постановление на прокуратурата, че те не желаят да разпитат Цветан Василев с видеоконферентна връзка”, твърди адвокатът на мажоритарният собственик на КТБ.

Директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров пък обясни, че е при изземването на картините все пак е имало четирима експерти. „Преди две години се прие промяна в закона, според която всяка колекция от картини трябва да се регистрира в регистъра на Националния исторически музей. Нито Цветан Василев, нито КТБ са направили това. Заради това ще има дело и картините ще бъдат конфискувани”, заяви проф. Димитров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини