Мустафа Карадайъ: Виждаме опасности по пътя на демокрацията и сме длъжни да я защитим

Отровни слухове текат от чешмите в София В норма са всички проби, увериха институциите, отговорни за проследяването и контрола

Ивет Лалова първа на 200 метра в Турция

Вижте акцентите от броя на “Труд” в понеделник, 21 май 2018

Министър Каракачанов: Страните от Балканския регион трябва да обединят усилия за укрепването на сигурността и стабилността

Радев дарява Путин с кортик За Медведев носи картина, изобразяваща мемориалния храм в град Шипка

Патриархът благослови хор „Гусла“ и маестро Бобевски Ученици от цял свят дойдоха за юбилея на диригента

Комисия ще набележи мерки за подобряване на екопътеката до Стобските пирамиди

Наказания за милиони стреснаха кметове Ръководството на НСОРБ търси помощ от Томислав Дончев и Владислав Горанов

Българин арестуван с 15 тона хашиш Нашенецът и трима холандци пренасяли дрогата с рибарски кораб

Иранският външен министър: ЕС не прави достатъчно, за да запази ползите за страната ни от международното ядрено споразумение

Розовите дестилерии купуват максимум цвят

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Делото на Кирил и Методий успя благодарение на българската държава

Златната палма за Хирокадзу Корееда Изобилстваха въздълги и откровено скучни филми

Ердоган обеща Турция да инвестира няколко милиарда евро в магистрала, свързваща Белград и Сараево

Санирането не е локомотив

Двама производители на асансьори поискаха наскоро при предстоящата програма за саниране на панелните блокове освен всичко друго да се подменят и всички асансьори. Тъй като в тези сгради те са на възраст не по-малка от 30 години и вече са амортизирани и дори опасни.

Много е просто да се пресметне, че при близо 20 000 панелни блока в България с по средно 4 асансьора във всеки, това ще осигури на фирмите стабилна поръчка за над 80 000 асансьора. А един асансьор струва средно 10-12 хил. евро.

Производителите и вносителите на тръби за домашни инсталации за студена и топла вода вече може да се каже, че са си осигурили такава тлъста поръчка, тъй като при предстоящото саниране тези инсталации ще се подменят.

Същото може да се каже и за фирмите за дограми, тъй като дограмите също ще се подменят. Да не говорим за производителите на мазилка, стиропор и прочие елементи, използвани при топлоизолирането на сградите.

Сега остава вносителите на битова техника да пожелаят пълна подмяна на домакинските електроуреди на 700-те хиляди семейства, живеещи в панелни блокове. И някой да ги послуша, както тях, така и производителите на асансьори. Тогава щастието ще е пълно.

Да, но в същността си програмата за саниране представлява един огромен заем от най-малко 1 милиард лева, който ще трябва да бъде връщан от бюджета. Т.е. от всички данъкоплатци, а не само от обитателите на панелни блокове. Те може и да не са доволни от решението да се санират само блоковете с над 36 апартамента, каквото е условието, но никой не ги е питал.

Освен това колкото повече се повишават разходите за саниране, толкова повече те се доближават до разходите за построяване на нови, съвременни жилища. В един момент можем да се замислим кое е по-добре – да осъвременим панелните блокове, които все пак ще си останат панелни, или същите пари да се хвърлят за изцяло ново строителство, което ще отговаря на съвременните изисквания за енергийна ефективност. И в което заради по-ниската етажност асансьорите май ще са по-скоро изключение, а не правило.

Някой може да възрази, че асансьорите са действително опасни. Миналата година дори имаше трагичен инцидент с асансьор, при който загина една жена, а друга едвам оцеля. Да, но последвалите проверки в цялата страна показаха, че основната слабост при тези съоръжения не е възрастта им, а поддръжката. В някои стари кооперации в центъра на София има асансьори, които са произведени преди повече от 70 години, но още вървят и никой не помисля да ги сменя, макар че сигурно живеещите там имат финансовата възможност за това.

Така че санирането може и да е локомотив, който да изтегли строителните фирми от дъното, в което се намират. Но не е казано, че за него трябва да се закачат всички.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.