Търсят гените на дълголетието у кит, живеещ 200 години

Учени се надяват, че тайната на дълголетието може да бъде открита у кит, чиято продължителност на живота е до 200 години, предаде Си Би Ес.

Екип от Ливърпулския университет дешифрира генома на гренландския кит - най-дълго живеещият бозайник на планетата, и идентифицира 80 гени, които могат да обяснят голямата му продължителност на живота. Те са свързани с “ремонта” на ДНК и с начина, по който се регулира размножаването на клетките. Тези гени се различават от откритите у човека и може би предпазват кита от рак и други заболявания.

Една от най-големите загадки на биологията е защо различни видове, дори и близки, стареят по различен начин. “При мишките това става 20-30 пъти по-бързо отколкото при хората - обяснява Жоао Педро де Магалаес от изследователският екип. - А при хората - по-бавно отколкото при шимпанзетата, макар че те са много близки генетично до нас.”

Гренландският кит, който достига до 90 тона тегло, има 1000 пъти повече клетки от човека и би трябвало вероятността от клетъчна смърт и заболявания да е по-голяма. Но това не е така.

Според учения идентифицираните 80 гени у кита може да не се окажат фонтанът на младостта, но дават обещаващи насоки в опитите за удължаване на живота.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл