Сдружение „SOS-ПТП”: През изминалата година смъртните случаи на пътя са с 10% повече

През изминалата 2014 г. смъртните инциденти на пътя са с 10% повече. Това каза в интервю за Радио „Фокус” – Бургас Манол Тодоров, координатор „Социални дейности“ към Сдружение „SOS-ПТП”. Той обясни, че основната дейност на сдружението е подпомагане на пострадали при пътнотранспортни произшествия чрез съдействие за получаване на обезщетение от „Гражданска отговорност“.

„Статистиката от изминалата 2014 г. на смъртните инциденти на пътя е, че те са с 10% повече. На 600 души загинали, 10% не са малко число“, каза Тодоров. Той поясни, че през летните месеци сдружението е изпълнявало основните си задачи. „Със стартирането на училища и детски градини в средата на септември направихме Международния ден без автомобили, да оставим автомобилите настрана и да избираме алтернативен вариант на придвижване. Заедно с фондация „Безопасни улици от Валя“ и с Михаил Попов, направихме пред Пантеона едно обучение.

Имаше крос за всички, впоследствие имаше и велошествие“, каза още Тодоров. През изминалата година сдружението участва в откриването на първия клуб на любителите колоездачи в град Бургас. „Сдружение „SOS-ПТП”, е една от страните, които участваше в тази инициатива. В последствие направихме и няколко показни събирания на многобройни колоездачи, за да покажем,че алтернативните методи на придвижване са нещо много важно“, допълни той. Тодоров каза още, че сред най-значимите инициативи на сдружението са лекциите – беседи с абитуриентите. „Лекциите, с които ги запознахме с най-честите причини за настъпване на ПТП-та. Бяхме се насочили към абитуриентите, поради простата причина,че при тях опасността от ПТП и като цяло при младите шофьори е четири пъти по-голяма“, каза още той. Мащабната кампания е била реализирана с подкрепата на Регионалният инспекторат по образование-Бургас. „Може би няма детска градина в град Бургас, която да не сме посетили с инспектор Хитами, за да направим кратки беседи за най-малките, да ги научим на основни правила на пътна безопасност“, допълни Тодоров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини