МВнР: 20 българи са пострадали при катастрофа с автобус в Египет

Украйна поиска ЕС да наложи санкции на Герхард Шрьодер

20 българи са пострадали при катастрофа на туристически автобус в Египет

Стопанска постройка и фураж изгоряха след запалване на сухи треви

Синята зона раздува щата на общинско предприятие във Варна

Най-малко месец ще продължи забраната за ползване на водата в село Казанка

Мъж връхлетя с кола върху возилото на новия на бившата си

Шофьор блъсна две деца и избяга от произшествието

Мая Манолова сезира КС за липсата на право на гражданите да обжалват решенията на КЕВР за цените

Вук Йеремич: Вучич води тайни преговори с Косово

Израел използва за пръв път новите си изтребители F-35

Германският външен министър: Русия ще продължи да е труден партньор за Европа

Разкриха улични грабежи отпреди години в Търговище, жертвите са момиче и млада жена

КЗП: Внимавайте при покупки от непознати търговци по Великден

Свлачището на пътя Смолян–Мадан се активизира отново

Турция започва проучвания за нефт и природен газ в Черно море

Турската държавна компания ТПАО и световният енергиен гигант „Шел” започват проучвания за залежи на нефт и природен газ в западната част на Черно море през януари, съобщи турският министър на енергетиката Танер Йълдъз, цитиран от вестник „Дейли сабах”.

Йълдъз заяви това по време на церемония в двореца Чъраган в Истанбул за започване на проучвателните операции. Отбелязвайки, че има деветпроцентно увеличение на откритите петролни кладенци в сравнение с миналата година, той подчерта, че турският кораб за сеизмични проучвания „Барбарос Хайредин паша” изпълнява много важни задължения, но не е достатъчен за нуждите на Турция.

„Корабът „Барбарос Хайредин паша” събира сеизмични данни, откакто го купихме. Този кораб обаче не ни е достатъчен. Затова сега се строи друг кораб в Тузла. Той ще бъде пуснат в морето през март най-късно и ще започне проучвания за нефт през септември”, заяви турският министър.

Макар че Турция не е страна с доказани залежи на петрол, Турската петролна компания (ТПАО) провежда проучвателни дейности заедно с частни компании, отбелязва изданието.

Министър Йълдъз заяви, че 45 компании за проучване и добив на газ, 28 от които национални и 17 чуждестранни, са извършили 226 проучвателни сондажи на площ от 301 000 квадратни километра на турска територия, на сушата и в морето, през 2014 г., като са били изкопани 188 петролни кладенеца.

Gенералният директор на ТПАО Бесим Шишман заяви, че „Шел в сътрудничество с ТПАО ще проучва за нефт и природен газ в западната част на Черно море”. Той уточни, че оборудваният с най-съвременни технологии сеизмичен кораб ще бъде подкрепен от три други кораба и два хеликоптера и че се планира по проекта да работят 240 души.

„5% от нуждите на Турция от нефт и два процента от нуждите ? от природен газ се покриват от националните ресурси. С този нов кладенец ние ще получим важни данни затова дали има залежи на въглеводороди в Западно Черно море. Тези проучвания са важни, тъй като Турция иска да увеличи националната си продукция на нефт и газ”, заяви от своя страна Ахмет Ердем, директор на „Шел-Турция”.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.