Главно мюфтийство: Палежът на Джумая джамия е ксенофобски акт

Главно мюфтийство остро осъжда вандалския опит за палеж над "Хюдавендигяр" джамия в Пловдив по известна като „Джумая джамия”. Тя е културно-исторически паметник от национлано значение и е под закрилата на ЮНЕСКО, съобщават от мюфтийството.

Припомняме, че на 5 януари 2015 г. около 22:30 ч. през ноща, мъж е полял със запалителна течност дограмата на джамията и я подпалил. Причинени са материални щети.

"Покушението над Джумая джамия е рецидив, който от спорадично явление се трансформира в регулярен ксенофобски акт, мултиплициращ се и върху останалите джамии и ценности на мюсюлманите в страната", посочват от Главното мюфтийство.
И допълват, че честите нападения над храмове силно тревожат мюсюлманското изповедание. "Подобни актове компрометират етно-религиозния мир в страната и капсулират мюсюлманите, което може да породи неочаквани реакции. Събития като тези напомнят случая с "Баня Башъ" от 20 май 2011 г., когато авторитетът на страната пред европейските ни партньори бе накърнен", съобщават от Главното мюфтийсто.

"Случилото се е сериозна заплаха за българската демокрация и човешките права и ценности. Класификацията на подобни престъпления като „дребно хулиганство” по Наказателния кодекс не възпрепятства извършителите да повторят и потретят своите ксенофобски актове. Призоваваме законодателните органи да разгледат този въпрос с оглед на парирането на подобни антимюсюлмански, антихуманни и поругаващи вярата явления", заявяват от мюфтийството.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони