Меси е най-скъп, Стърлинг и Погба в топ 10

Две изненадващи имена нахлуха в десетката на актуалната класация на Международната спортна обсерватория, оценяваща пазарната стойност на футболистите. Списъкът е от 120 имена, играещи в петте топ първенства на Европа.

Това не са трансферни суми, а цялостна пазарна оценка. Критериите: възраст, статистики от последните 12 месеца, позиция на терена, специфика на договора с настоящия му клуб - продължителност и клаузи за задължително освобождаване, както и състояние и резултати на отбора му. Важен фактор е и „минути на терена спрямо възраст", който вкарва в топ 10 Рахийм Стърлинг от „Ливърпул" (20 г.) и Пол Погба („Ювентус", 21). И двамата са несменяеми титуляри не само в клубовете си, но и за Англия и Франция.

Стърлинг е номер 7 със стойност от 63 млн. евро. Погба е дори по-напред - номер 5, като оценката му е 72 милиона. Преди години „Юве" грабна французина без пари от „Манчестър Юнайтед", а „Ливърпул" прибра 15-годишния Стърлинг само за 450 000 лири.

Лионел Меси запазва първото си място със същата стойност като преди година - 220 милиона евро. Аржентинецът е с 2 години по-млад от конкурента Кристиано Роналдо, оценен на 133 милиона. Но има нов номер три - Еден Азар от „Челси", чиято котировка се е качила до 99 милиона евро. Преди година трети бе Луис Суарес (тогава в „Ливърпул"), чиято стойност 12 месеца по-късно е паднала с близо 25 милиона евро, и то не само, защото е остарял с година... Дългото наказание, сухият откъм голове период в новия му клуб „Барселона" - ето факторите на пропадането му чак до 16-о място.

Освен Азар в десетката има още две имена от „Челси". Това са и ударите на годината на трансферния пазар, показва прочит на оценяването. Сеск Фабрегас премина от „Барселона" в лондонския тим само за 35 милиона евро. Сега халфът е оценен на 62 милиона и е номер 8. Дължи се на добрите му игри, след които е на върха на 4 статистически класации във Висшата лига, включително тази по асистенции (14).

Диего Коща подписа с „Челси" също за 35 милиона евро от „Атлетико", но защото имаше клауза в контракта, фиксираща сумата. Сега такава няма и убийственият голаджия е №4 в списъка със стойност 84 милиона евро (и номер едно при реализаторите в Англия). С две думи - „Челси" е взел за „стотинки" двете си най-актуални звезди!

Другите три имена в топ 10: номер 6 - Серхио Агуеро (65 милиона), номер 9 - Алексис Санчес (61) и номер 10 - Гарет Бейл (60).

 

11 от 120
Цели 11 играчи в Топ 120 на класацията има „Реал" (Мадрид). Дори бековете Дани Карвахал (25 милиона евро) и Марсело (22 милиона) са в стотицата.

1 от 20
Само един германец от тима - световен шампион, е включен в първите 20 най-високо оценени пазарно футболисти. Номер 13 в класацията е Марио Гьотце - 52 млн. евро.

2 от 120
Вратарите са само двама - новият страж на „Челси" Тибо Куртоа е №17 с цена от 45 милиона евро, а Мануел Нойер („Байерн") е 31-ви със стойност 35 милиона.

1 от 10
За първи път от 6 години насам в Топ 10 има англичанин - Рахийм Стърлинг. През 2008-а сред първите бе името на Уейн Руни („Манчестър Юнайтед").

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят