С багер и металотърсач търсят богоявленския кръст в Петрич

От два дни хората в Петрич издирват богоявленския кръст, хвърлен във водите на река Луда Мара. В търсенето бяха включени багер и металотърсач.

В южния град има традиция от три години насам всеки квартал сам да си организира ритуал по хвърляне на кръста на Йордановден.

В картал Аджария отец Михаил хвърли кръста в река Луда Мара, но въпреки мночасовите гмуркания на над 15 мъже, христовият символ не бе открит. Повечето хора се притесниха и приеха това като лоша поличба. Поповете ги успокояват втори ден, че няма нищо страшно. Но жителите на квартала настоят кръста да се търси.

Затова бе докаран багер, но не помогна, а по-късно в сряда в търсенето включи и металотърсач. В района реката е доста тинеста и хората предполагаха, че кръстът се е забил дълбоко в пясъка.

В диренето се включиха доброволци-едни палеха огньове, за да се топлят гмуркачите, а други с кирки и лопати ровеха по дъното на реката.

Хората са решени да търсят светинята, докато не я открият, независимо, че температурите са ниски, а на места реката е заледена.

Иначе в останалите квартали ритуалът премина без премеждия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони