На 25 април 2018 да почерпят

Д-р ист. Николай Панайотов: Притежаваме единствената в света колекция от ритуални ножове за обрязване Откритият във Варненския халколитен некропол „златен фалос“ всъщност е предпазител /превръзка/ след обрязването

Пускат ток на най-богатите Електрическото „сърце” на най-луксозния SUV издържа 50 километра

Германският министър на външните работи нарече Асад “безчовечен” в реч в ООН

Полицията спря шествията на феновете

Тома Биков: ГЕРБ не се страхува от президента

Ген. Румен Миланов: Колкото по-шумен е един арест, толкова повече грешки се допускат

Арестуваха босненски гражданин с автомобил, пълен с оръжия в Италия

Еманюел Макрон: Франция и САЩ ще работят за ново ядрено споразумение с Иран

Съвместна проверка на плаж „Делфин“ направиха експерти от РИОСВ – Бургас и Министерството на туризма

Лиляна Павлова: Готови сме за клуба на развитите страни

Виетнамците се завръщат Десетки студенти от далечната страна ще се трудят в "Албена"

България, Румъния, Гърция и Сърбия формират работни групи за ускоряване на инфраструктурните проекти на Балканите

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 25 април 2018

Унгария начело на Вишеградската четворка взе наградата за „Оригинално представяне“ Призът бе връчен на Международното туристическо изложение във Велико Търново

Как да пестите гориво през зимата

1. Намалете теглото

Премахнете всички вещи и товари от автомобила, които са ви били нужни през лятото, но сега са излишни. Оставете в багажника само най-необходимото. Ако намалите теглото с 20 кг, двигателят ще гълта с 0,2 л гориво по-малко. Ако имате багажник на покрива, демонтирайте го. При движение със 130 км/ч той увеличава консумацията с 2 л. Дори неизчистеният сняг на покрива вдига разхода.

2. Съхранявайте енергията

Електрическите консуматори в автомобила повишават разхода и затова ги използвайте само при нужда. Когато всички системи на борда са включени, двигателят гълта 1 л повече. Отопление на седалките, на предното и задното стъкло, на волана – изключвайте тези функции, щом вече не са необходими и стъклата са размразени. Фаровете за мъгла и допълнителният заден габарит харчат 0,2 л.

3. Колата да не работи на място

Не оставяйте колата да работи на паркинга, за да се затопли (в някои държави е забранено). Двигателят се загрява много по-бързо при движение. Студеният мотор консумира на място 0,15 л гориво само за 4 минути. Докато достигнете оптимална работна температура, шофирайте плавно и без рязко подаване на газ.

4. Шофирайте при ниски обороти

Карайте на ниски обороти, тоест на по-висока предавка. Ако се движите с 50 км/ч на трета, вместо на четвърта, изразходвате 1 л повече. Ще спестите до 30%, ако се движите на по-висока предавка. Първа е само за потегляне, от 25 км/ч вече може да сте на трета, а при 50 км/ч – и пета скорост. Когато имате възможност, движете се без газ, но на включена предавка – тогава коляновият вал се върти от инерционните сили и разходът на гориво е нула.

5. Карайте с постоянна скорост

Ако пътувате 30 мин със 100 км/ч и 30 мин със 160 км/ч, ще изминете 130 км/ч за 1 час. Но ще изхарчите повече гориво, отколкото, ако пътувате 1 час със 130 км/ч. По магистралата като най-икономична скорост се препоръчва 110 км/ч. При по-високо темпо, колкото по-бързо се движите, толкова повече гориво гълта моторът. Особено ако е с по-малък обем.

Още по темата четете в новия брой на сп. “Авто Труд”

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.