Църковна експедиция ще търси мъченици отпреди 3 века

Пратеници на Лопушанския манастир "Св. Йоан Кръстител" ще търсят в архивите на чужди държави имената на чипровските въстаници, избити при бунта през 1688 г. Упълномощени от светата обител научни работници, свещеници и бизнесмени ще се заровят в стари документи в Киев, Москва, Истанбул и Виена, за да открият имената на мъчениците, съобщи игуменът на манастира архимандрит Христодул.

Църковната експедиция бе благословена и от Видинският митрополит Дометиан. "Това е родолюбиво дело, жертвата на тези българи трябва да е пример за нас, защото и ние трябва да дадем нещо за майката Родина и измъчения народ!", заяви митрополит Дометиан.

Вчера в манастира на 15 км от Монтана бе честван деня на свети Йоан Кръстител. Десетки миряни присъстваха на тържествената служба и получиха благословия от митрополита и свещеници. Лопушанският манастир е един от най-старите в България, разрушаван многократно през вековете и възстановен през 1856 г. По инициатива на игумен Христодул за 330- годишнината на Чипровското въстание през 2018 г. в обителта ще бъде издигнат обелиск с имената на жертвите на бунта.



Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини