Медвен на бунт заради каменна кариера в "НАТУРА 2000"

Родното село на Захари Стоянов събира протестна пописка, за да защити уникалната природа в Котленската планина от превръщането й в кариера за добив на облицовъчен камък. Иницативен комитет от Медвен с участието на местни жители, собственици на къщи за гости и природолюбители разпространяват протестната подписка в интернет и социалните мрежи с молба за подкрепа - съобщи кметският наместник Кънчо Динеков.
Инвестиционното предложение е на фирма "Булгнайс"ООД от Ивайловград и е внесено за одобрение в РИОСВ-Бургас възоснова на вече извършени проби за наличието на находище от облицовъчен камък. На местните жители им дошло като гръм от ясно небе, че някой ще посегне на планината им. "За кариерата са отредени 1 160 дка плодородна земя. Този огромен терен се намира до самото село, до завоя на пътя преди входа на Медвен. Виждат се грозните кратери, които направиха при пробите за наличие на камък" - допълни кметският наместник. Най-скандалното е, че подобни безобразия се вършат в защитена територия по "НАТУРА 2000", в която са Медвен заедно с цялата Котленска планина. "Има уникално биоразнообразие - застрашени от изчезване редки видове соколи, орли, билки. Ливадният дърдавец пък го има само при нас, тази птица е световно застрашен вид. Местните хора треперят над природното си богатство. Стопаните дори не смеят да косят ливадите си, докато не им дадат разрешение, за да не унищожат популацията на дърдавеца. А сега заради някакъв си частен интерес, една огромна територия от хиляди декари ще бъде превърната в лунен пейзаж. На това отгоре, добивът ще се извършва чрез взривове" - гневят се медвенци. Хората са категорино против каменната кариера, защото тя ще унищожи девствената природа, която е национално богатство. А с това ще секне и големият поток от туристи от цялата страна и чужбина. В Медвен се намира единственото еко-селище в община Котел, възрожденските къщи отварят вратите си за много гости.

Протестната подписка получи светкавична подкрепа и от възрожденска Жеравна. В един от интернет-сайтовете зад протеста застанаха за два дни близо 500 души. Медвен има лоби от приятели в чужбина, които също започват кампания - казаха от кметството. В началото на другата седмица подписката ще бъде връчена на премиера Бойко Борисов и ресорните министри.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони