Авторите на терористичната атака над "Шарли Ебдо" в Париж били от Ал Кайда, имали военни умения

Нападателите срещу френското сатирично списание "Шарли Ебдо" са били членове на "Ал Кайда", разкри очевидка на престъплението.

Служителката на изданието Корин Ри разказа пред британската телевизия "Скай нюз", че нападателите открито са казвали, че са хора на "Ал Кайда". "Когато приближи вратата на сградата, двама въоръжени мъже с маски започнаха да ме заплашват. Те искаха да влязат вътре. Аз въведох кода (за отваряне на вратата). Те започнаха да стрелят, това продължи 5 минути. Аз се скрих под масата. Те безупречно владееха френски език и твърдяха, че са от "Ал Кайда", разказа свидетелката.

Пред френска телевизия специалист по борбата срещу международния тероризъм и участник в разследването също допусна, че нападателите са от "Ал Кайда". "Тази групировка се е специализирала във "външни операции", каза той. В същото време експертът не изключи престъплението да е дело и на хора от групировката "Ислямска държава".

Начинът на действие на убийците, участвали в атентата срещу френския вестник „Шарли Ебдо”, спокойствието, решимостта и ефективността им са знак за това, че са преминали засилено военно обучение, пише AFP, позовавайки се на полицейски източници.

Кадрите, заснети с мобилните телефони от очевидци на атаката, показват, че нападателите са действали професионално, много организирано, посочва бивш член на службите за сигурност.

„Това се вижда по начина, по който държат оръжието, по спокойното и хладнокръвно движение. Със сигурност са преминали военно обучение. Те не са просто някакви луди, които действат необмислено”, казва един от полицаите.

Според друг полицай най-шокиращото е хладнокръвието им. „Те са обучени в Сирия, Ирак или другаде, може и във Франция, но със сигурност са преминали обучение”, казва той.

Друго доказателство за тяхната подготовка е това, че когато първоначално са объркали адреса на редакцията, те не са се паникьосали и не са започнали да стрелят, казва друг полицай.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят