Германският министър на външните работи нарече Асад “безчовечен” в реч в ООН

Полицията спря шествията на феновете

Тома Биков: ГЕРБ не се страхува от президента

Ген. Румен Миланов: Колкото по-шумен е един арест, толкова повече грешки се допускат

Арестуваха босненски гражданин с автомобил, пълен с оръжия в Италия

Еманюел Макрон: Франция и САЩ ще работят за ново ядрено споразумение с Иран

Съвместна проверка на плаж „Делфин“ направиха експерти от РИОСВ – Бургас и Министерството на туризма

Лиляна Павлова: Готови сме за клуба на развитите страни

Виетнамците се завръщат Десетки студенти от далечната страна ще се трудят в "Албена"

България, Румъния, Гърция и Сърбия формират работни групи за ускоряване на инфраструктурните проекти на Балканите

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 25 април 2018

Унгария начело на Вишеградската четворка взе наградата за „Оригинално представяне“ Призът бе връчен на Международното туристическо изложение във Велико Търново

36% от българите ще спестяват през 2018 г.

Вижте Бойко Борисов на Балканската среща в Букурещ през обектива на “Труд”

Столичната община – шампион по рециклиране на битов отпадък Преизпълнява Националните цели

Образовани бездомници извадиха късмет, получават работа в общински фирми

Да си без дом не е порок. На всеки човек животът му може така да се преобърне, че един ден да остане без покрив и да се влее в армията на десетките, които нощуват под открито небе. За повечето от тези хора няма надежда. За бургаските бездомници обаче 2015 година започва с луд късмет. Те не само че няма да нощуват под моста до Западно пристанище, да си строят палатки от найлони и стари картони до жп линията в Промишлената зона, както и да ровят в кофите за смет, а ще си намерят стабилна работа. Бездомниците ще си изкарват прехраната в общински фирми. И това се случва само защото навръх Нова година са се изповядали. Пред кого? Пред кмета на Бургас Димитър Николов. По традиция от последните години Николов посетил приюта в квартал “Победа”, срещнал се и разговарял с всеки от тях. Така след искрената им изповед животът им ще се промени за добро.

Самотниците без покрив били двайсетина души. В арктическия студ потърсили отворените врати на приюта. По ирония на съдбата той се намира съвсем близо до моста, под който те и събратята им прекарват много нощи.
Прибрани на топло и светло, бездомниците обяснили, че най- големият им проблем е, че нямат работа. Останали на улицата по различни причини, но най-вече заради имотни делби, разводи, разбити съдби… След като ги изслушал, кметът им обяснил, че могат да си потърсят работа в общински фирми. И предложенията завалели едно след друго.
Вече четирима от самотниците са били на интервюта в общинските “Хляб и хлебни изделия” и “Бургасбус”- градския превозвач. Става дума за няколко жени, които ще работят като чистачки в озеленяването, както и за мъже, които ще бъдат наети за строителни дейности. Заедно с бездомните хора на интервютата присъства и директорката на дома Димитринка Колева. В момента подопечните й, които нямат покрив над главата, са 25 души, но непрекъснато прииждат нови заради минусовите температури.
“Щастлива съм, че намираме работа на хората. Дано се обадят и частни фирми с предложения”, надява се директорката. Бездомниците се ползват с предимство – образовани са. Повечето са със средно образование, има и двама висшисти. Едната е пенсионерка и е завършила инженерна специалност в университета в Русе, другият е бургазлия, който цял живот е работил като комсомолски секретар. На него не му достигат няколко месеца стаж, за да се пенсионира, но никъде не го вземали на работа. Сега след апела вече има предложение за интервю.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.