Зарази дебнат туриста на екзотична почивка

През януари и февруари по-заможните българи или тези, които са успели да спестят някой лев, заминават на екзотична почивка - дали в по-топлия Близък изток, на някой тропически остров или до далечна държава около Екватора, за да избягат от щипещия студ в страната ни.

В географските ширини, различни от нашата, обаче дебнат непознати за организма ни вируси, бактерии и какви ли не зарази.

Каква ще е подготовката за екзотична почивка зависи само от бъдещия отпускар. Добре е, ако той започне с набавянето на защитни средства против комари като препарати срещу тях - т.нар. репеленти или спални мрежи. Да си купи антималарийни медикаменти и лекарства против диария (например лоперамид или антибиотик, а най-често се прибягва до ципрофлоксацин), а ако носи очила - да се подсигури с резервен чифт.

Това посъветва читателите на "Труд" д-р Андрей Галев, дм, началник на Научноприложния център по военна епидемиология и хигиена във ВМА и председател на Българското сдружение по превантивна медицина. Специалистът е категоричен, че осигуряването на

таблетки за
пречистване
на водата

не е приумица, особено ако се посещават селски и отдалечени райони без развито водоснабдяване.
Ако пътуващият има хронични заболявания, заради които приема медикаменти, трябва да си осигури необходимите количества от тях.

А за случаите на евентуални наранявания да си подготви малък превързочен пакет. "Той трябва да включва цитопласт, стерилни превръзки, ножица, антисептични кърпички, антибиотичен крем и крем хидрокортизон. След като ги опаковате, поставете ги в куфара, а не в ръчния багаж, за да не ви ги вземат на летището", добави д-р Галев.

Проверете какво е необходимо да направите за подобряване на имунизационния ви статус, който да отговаря на опасностите, очакващи ви в съответната държава. СЗО налага поставянето на ваксина срещу жълта треска при пътуване до Африка и Южна Америка. Здравните власти на много страни изискват сертификат за имунизацията дори от туристи, които само са преминали през район с разпространение на болестта. "Важният документ у нас може да получите само от имунизационния кабинет в Националния център по заразни и паразитни болести в София", съобщи лекарят от ВМА. Той успокои, че заложените ваксини в нашия имунизационен календар осигуряват достатъчна защита срещу основните рискови заболявания при пътуване, стига обаче да са приложени. Става дума за ваксините срещу дребна шарка (морбили), паротит (заушка), рубеола, дифтерия (круп), пертусис (коклюш), варицела. "Ваксинацията срещу хепатит А и В е желателна, ако ще пътувате до региони с лоша хигиена. Може да се използва или комбинирана, или моноваксина. Еднократната доза обаче не е достатъчна за осигуряването на пълноценна защита от заразяване", посочи д-р Галев.

Желаният ефект се постига за около 6 месеца, затова вземете мерки доста преди заминаването. Ваксината срещу коремен тиф е наложителна, ако ще отивате в страна от Индийския субконтинент (Индия, Бангладеш, Пакистан, Шри Ланка, части от Непал, Бутан, Мианмар).

Едно от най-честите оплаквания на българи, почивали на екзотично място, е поваляне от диарийно заболяване след похапване на местни храни и деликатеси. Т.нар. диария на пътника може да се причини

от местни
"клонове"
ешерихия коли

към които туристите нямат имунитет. Заради тях те могат да запомнят почивката като непрестанно висене в тоалетната. За да избегнете подобни преживявания, трябва да измивате ръцете си (със сапун или с хигиенни кърпички, съдържащи 60% алкохол) преди всяко ядене. А храната, която ще се консумира, да бъде пакетирана или прясно приготвена и сервирана гореща. "Да не се ядат сурови или недостатъчно термично обработени ястия, особено месо или риба. Желателно е сами да си белите плодовете и зеленчуците и не яжте такива, които изискват измиване с вода", изброи специалистът по инфекциозни, кожни и венерически болести.

Задължително да се пие само бутилирана вода, чиито капачки не са отваряни. Да не се налива вода от кладенци и други местни източници. Ако се пие точно от такова място, използвайте таблетките за пречистване на водата, като стриктно спазвате препоръките за приложение. "За миене на зъбите си набавете бутилирана вода. Дори и в най-горещите дни не е желателно да се добавя лед в питието, защото не е ясно от вода с какъв произход е приготвен", подчерта д-р Галев.

В тропическите райони на Африка, Азия и Америка върлува малария, предавана от комари от различни родове. "Предпазните мерки зависят и от доминиращия в региона причинител на малария. Най-опасен е плазмодиум фалципарум, при който се наблюдава и най-високата честота на резистентни щамове към обичайно използваните антималарийни средства", отсече д-р Галев. Най-сигурното средство срещу малария е да не допуснете ухапване от комар. А това се постига с носене на

дрехи с дълги
крачоли
и ръкави

на шапки с висящи ресни по периферията. Използвайте репеленти за отблъскване на комарите, тъмната част на денонощието прекарвайте на закрито в добре изолирани помещения, спете в легла с противокомарна мрежа. "Не се разхождайте на смрачаване и преди разсъмване, тъй като тогава е активният период на комарите. А светлата част на деня насекомите прекарват в тихи и влажни места, скрити от пряка слънчева светлина, затова при навлизане в такива местности рискувате да ви ухапят", обясни д-р Галев.

При пътуване в страни от Северна Африка и Близкия изток се прилагат описаните по-горе мерки. Но в урбанизираните райони рискът от развитие на заболявания или среща с опасни представители на местната фауна е нисък.


Адска болка от медуза
ируканджи и синьоточков октопод

- Пустинните райони са "дом" за отровните змии ливанска (Vipera levantina) и пясъчна усойница (Echis carinatus). Силно раздразнителни и с високотоксична отрова те са виновни за основната част от ухапванията в Африка и Близкия изток. Затова туристите трябва да следват описаните и препоръчани маршрути. Да не бъркат в дупки и процепи, да следват път с ясна видимост. Да не се опитват да хващат змия или да пипат видимо мъртва - някои от тях имитират, че не са живи.

В случай на ухапване раната не трябва да се смуче, да не се поставят превръзка или турникет върху поразеното място. Ухапаният не трябва да се движи - физическото усилие допринася за разпространението на отровата в организма. Пострадалият да бъде транспортиран възможно най-бързо до най-близкото лечебно заведение при максимално комфортни условия - завит и в удобна позиция. "Не трябва да се изпада в паника, тя е по-голям убиец от змийската отрова. В по-голяма част от случаите ухапванията са сухи - т.е. змията хапе, но не "инжектира" отровата си в плътта", обясни д-р Андрей Галев от ВМА.

- Не се налага да се подлагате на ваксинации извън рутинните, ако сте се запътили към дестинации като Сейшелските, Малдивските, Соломоновите острови и Френска Полинезия, считани за рая на Земята. "Спазването на стандартните правила за хигиена и хранене са достатъчни за предпазване от инфекции, предавани по фекално-орален път. В онези райони не се срещат отровни змии или насекоми", заяви д-р Галев от Военната болница. Но в кораловите рифове може да се натъкнете на отровни риби като рибата камък. Ходенето по рифовете бос не е за препоръчване.

- Австралия е примамливо място, но там живеят най-опасните животни като соленоводният крокодил - символ на Куинсленд. В миналото е бил застрашен от изчезване и е поставен под закрила. Днес популацията се е възстановила дотолкова, че отново е опасност за човека. В океаните около Австралия се срещат медузата ируканджи и синьоточковия октопод. "Двете създания са толкова дребни, че не би трябвало да представляват опасност, но пострадали от тях заявяват, че никога в живота не са си представяли, че могат да изпитат подобна болка", разказа д-р Галев. Затова плувайте само край разрешените и охранявани плажове.

Избягвайте
оралната любов


От десетилетия се вихри секстуризмът на Изток особено в Тайланд.
Заради него обаче скача заболеваемостта от полово предавани заболявания като СПИН, сифилис, гонорея и други неспецифични сексинфекции.
Лекарите са категорични, че най-голям риск да се "сдобиете" с такава зараза има при посещение на страните от Субсахарна и Южна Африка, от Югоизточна Азия, както и на пристанищата по света. Затова туристите, които търсят и плътски наслади по време на екзотичната екскурзия, да избягват практикуването на орална любов. А използването на презервативи е задължително, отсякоха специалистите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве