Бил Гейтс опита вода, произведена от човешки екскременти: Бих я пил всеки ден

Бил Гейтс подкрепи американска компания от Сиатъл, която планира да направи инсталация за получаване на вода от човешки екскременти в Сенегал, като опита продукцията й, съобщи в. "Дейли майл".

"На вкус е не по-лоша от всичко, което съм пил от бутилка. След като се запознах с техническата част, спокойно бих я пил всеки ден. Безопасна е", заяви Бил Гейтс.

Целта на проекта е да снабди с чиста вода селища с лоши санитарни условия в Африка. Подобен преработвателен завод на стойност 1,5 милиона щатски долара може да обработва отпадъците на селище от около 100 000 души и да произвежда 86 000 литра вода дневно и 250 киловата електричество.

Технологичният процес комбинира пара и филтри. Специална машина работи при 1000 градуса по Целзий. При такава температура не могат да оцелеят патогени. При загряването на отпадъците водата се изпарява. Докато е като пара, тя се филтрира и се отстраняват вредните частици. След това парата се улавя и кондензира, регулира се и нейното рН.

Над 2 милиарда души по света живеят при лоши санитарни условия. Питейната вода е замърсена от екскременти. Това причинява смъртта на 700 000 деца годишно, посочи Бил Гейтс. Неговата фондация ще финансира пилотната инсталация. Ако тя е успешна, ще бъде предложена и на други държави, като Индия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл