39 общини взимат до 20 млн. лв. 200 фирми получават до 1 млн. евро

Мотор с фалос се заби в автомобил

Повдигнаха 2 обвинения на Бенчо Бенчев (обзор) Парична гаранция от 50 000 лв. и забрана за напускане на страната

Банките спечелиха 517 млн. лв. от такси Доходът от лихви на трезорите нарасна до 1,347 млрд. лв.

Уникална операция направиха кардиолози Медиците поставиха изкуствена аортна клапа на критичен пациент

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 15 август 2018

Възстановяват столичния басейн „Мария Луиза“ Засега е внесено само инвестиционно намерение

Загиналите при срутването на виадукт на автомагистрала в Италия са около 30

Цветан Цветанов: Ако президентът Радев иска да въвежда военно положение, сигурно може да го направи, но в България има правов ред

Вирус покоси деца в Станцията на МС в Слънчев бряг

Нина Добрев обяснява българския жаргон (ВИДЕО)

Затварят хотел в Бяла, работил без категоризация

Григор: Жегата помага на играта ми

Военният ни флот изпробва новите си бързоходни лодки

Премиерът Борисов изрази съболезнования за загиналите при трагичния инцидент край Генуа

Данъчни декларации с ПИК ще се подават от 15 януари

Едва от 15 януари ще бъде възможно данъчни декларации да се подават по интернет само с персонален идентификационен код (ПИК), съобщи Националната агенция за приходите (НАП). Подаването на годишната декларация за доходите само с ПИК, без електронен подпис, беше една от най-големите промени в данъчната кампания за 2015 г., която стартира в началото на седмицата.

Причина за забавянето е, че е необходимо време да се изгради системата, чрез която новата услуга ще е възможна, казаха от НАП. Според приходната агенция от приемането на промените в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс до въвеждането на системата са необходими около десетина работни дни. Промените бяха приети на 19 декември. От тогава до 31 декември имаше 4 работни дни. За въвеждането на тази опция обаче се знаеше от месеци.

В момента по интернет могат да се подават данъчни декларации само с електронен подпис. Много хора обаче не ползват тази услуга, защото издаването на подпис струва между 30 и 60 лева.

На сайта на НАП до няколко дни ще бъде публикувана и данъчната декларация с баркод. При нея, след като човек попълни данните за доходите си, налогът се изчислява автоматично. След това гражданите могат да я разпечатат и да я изпратят по пощата или направо в офисите на НАП.

Според експертите от приходната агенция интересът към бланката с баркод няма да е толкова голям тази година. Причината е, че вече отпадна облекчението, което се даваше, ако подадем данъчната си декларация на хартия и платим дължимия налог до 10 февруари. Според новите правила гражданите ще могат да ползват 5% отстъпка от данъка, ако декларират доходите си онлайн до 31 март и платят дължимите налози до края на април.

Отстъпката е важна, защото от 2013 г. в последното тримесечие налогът по доходи, различни от тези по трудов договор, не се удържа авансово. Така гражданите, които получават такива приходи, трябва сами да преведат данъка за последното тримесечие до края на април. Последните законодателни промени предвиждат от тази година хората да могат да избират дали данъкът за последното тримесечие да се удържа авансово или не.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.