Европейците пият средно по 140 халби бира годишно

Премиерът Борисов: Новият участък от „Струма“ ще облекчи значително трафика по един от най-натоварените маршрути на Балканите

Цвета Караянчева връчи на доц. д-р Бони Петрунова наградата „Чудесата на България“ в категория „Археолог на годината“

Пак измамиха жена от Попово да даде пари на престъпници 2500 лв. оставила жертвата пред вратата си

В МВР се събира щаб във връзка с усложнената зимна обстановка

Изгоряха колите на двама ключови свидетели по „Суджукгейт“

Пожарникар ранен при гасене

Съвместно патрулиране от три европейски страни отново в Банско

С цветна програма бе открита Работилницата на Дядо Коледа в Благоевград

Вицепремиер и министър раздадоха подаръци на деца в Монтана

Социална кухня бе открита в двора на столичния храм „Св.Св. Кирил и Методий“ (СНИМКИ) Ще работи до Великден

Фалстарт на сайта за електронни винетки Недостъпна е формата за конвертиране от хартиен стикер

Откриха обновените закрити писти в Пловдив, на които тренират Габриела Петрова и Александра Начева

Горя елтабло в интерхотел „България“

Вицепремиерът Марияна Николова посети центрове за деца и възрастни с увреждания в Монтана

Данъчни декларации с ПИК ще се подават от 15 януари

Едва от 15 януари ще бъде възможно данъчни декларации да се подават по интернет само с персонален идентификационен код (ПИК), съобщи Националната агенция за приходите (НАП). Подаването на годишната декларация за доходите само с ПИК, без електронен подпис, беше една от най-големите промени в данъчната кампания за 2015 г., която стартира в началото на седмицата.

Причина за забавянето е, че е необходимо време да се изгради системата, чрез която новата услуга ще е възможна, казаха от НАП. Според приходната агенция от приемането на промените в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс до въвеждането на системата са необходими около десетина работни дни. Промените бяха приети на 19 декември. От тогава до 31 декември имаше 4 работни дни. За въвеждането на тази опция обаче се знаеше от месеци.

В момента по интернет могат да се подават данъчни декларации само с електронен подпис. Много хора обаче не ползват тази услуга, защото издаването на подпис струва между 30 и 60 лева.

На сайта на НАП до няколко дни ще бъде публикувана и данъчната декларация с баркод. При нея, след като човек попълни данните за доходите си, налогът се изчислява автоматично. След това гражданите могат да я разпечатат и да я изпратят по пощата или направо в офисите на НАП.

Според експертите от приходната агенция интересът към бланката с баркод няма да е толкова голям тази година. Причината е, че вече отпадна облекчението, което се даваше, ако подадем данъчната си декларация на хартия и платим дължимия налог до 10 февруари. Според новите правила гражданите ще могат да ползват 5% отстъпка от данъка, ако декларират доходите си онлайн до 31 март и платят дължимите налози до края на април.

Отстъпката е важна, защото от 2013 г. в последното тримесечие налогът по доходи, различни от тези по трудов договор, не се удържа авансово. Така гражданите, които получават такива приходи, трябва сами да преведат данъка за последното тримесечие до края на април. Последните законодателни промени предвиждат от тази година хората да могат да избират дали данъкът за последното тримесечие да се удържа авансово или не.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.