400,3 млн. лв. сме похарчили празнично

Българите са похарчили 400,3 млн. лв. с банкови карти по коледните и новогодишните празници, сочат данни на картовия оператор „Борика“. Такава е сумата, която сме изтеглили от банкомати и сме платили на ПОС терминали в магазините от 22 до 31 декември. Това е с 31,42% повече в сравнение със същия период на 2013 г., когато сме похарчили 304,6 млн. лв.

Според данните най-силни са били дните непосредствено преди Бъдни вечер. Например на 22 декември през пластиките са минали 73,7 млн. лв., а на следващия ден - малко над 76 млн. лв.

За целия декември сумата, която е похарчена, е 1,39 млрд. лв. Ръстът спрямо същия месец на 2013 г. е 9,88%.

Реалната сума за декември е още по-голяма, защото в данните не са включени трансакциите, минали през собствените центрове на банките за обслужване на такива преводи. Данните на БНБ показват, че средно на месец теглим от банкомати и ПОС устройства близо 2 млрд. лв.

Броят на тегленията от банкомати се е увеличил само с 1,53% през декември спрямо същия месец на 2013 г., отчитат още от „Борика“. За сметка на това броят на плащанията на ПОС терминал се е увеличил с 19,63%. Според експертите тази тенденция се дължи на факта, че някои банки са увеличили таксите за теглене от банкомат.

От Уникредит Булбанк вчера съобщиха, че клиентите им са направили покупки за близо 370 млн. лв. през декември с банкови карти. Оттам посочват още, че хората са пазарували най-често дрехи и техника.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес