Още 32 картини на Цветан Василев отидоха в НИМ. Ако колекцията не е регистрирана, може да бъде конфискувана

Още 32 картини от личната колекция на Цветан Василев от вчера са на съхранение в Националния исторически музей. След първите 20, включително платна на Златю Бояджиев и Дечко Узунов, които Върховната прокуратура иззе от офиса на банкера в понеделник като веществени доказателства по водените срещу него дела, на сигурно място в Бояна са и две творби на Иван Мърквичка. Според директора на НИМ проф. Божидар Димитров цената на всяка е между 20 000 и 30 000 лева.

Много от картините са подаръци с послания за банкера. “Можем да кажем, че броят на новите картини е 33, тъй като едната е двустранна. Сред новопостъпилите има и творби на Николай Райнов, на Петър Пиронков, на Румен Статков, който ми се обади по телефона и потвърди, че е разпознал свои работи в телевизионните репортажи. Има една, подписана от Дядо Божи, така наричали художника Николай Георгиев”, уточни пред “Труд” музейният шеф. Според него няма опасност за опазването им, тъй като в НИМ има седем линии за защита – пет електронни, една от жива охрана, а седмата е на дворните кучета Мая, Бойко и Цвети. Условията отговарят на всички изисквания за влажност и температура на въздуха. Картините са в отделно помещение, където доскоро имаше изложба с находки от Аполония.

“Утре (днес – бел. ред.) чакам следващата пратка – допълни шефът на НИМ. – Има заповед на Министерството на културата, аз трябва да я изпълня и да приема картините в музея. Ако колекцията на банкера не е регистрирана, както повелява Законът за културното наследство, тя може да бъде конфискувана от държавата. Но преди това трябва да се произнесе съдът. Той трябва да каже чии са картините – активи на банката ли са, или са частна собственост.”

Вежди Рашидов:

Картина на Майстора -
за 100 долара

ДИЯН МОРКИН

Картините, иззети от КТБ, са ценни от морално и национално естество, а не като пари. Това обяви министърът на културата Вежди Рашидов.

Той обеща да даде една картина на Владимир Димитров-Майстора на репортер на „Труд”, за да пробва да я продаде на добра цена. „Опитайте да я продадете за повече от 100 долара. Мърквичка само в Чехия може да го продадете”, каза Рашидов.

„От години не сме работили за популяризиране на големите български автори. Никой в Париж не знае кой е Златю Бояджиев, но всички знаят кой е Пикасо. Това е голяма грешка на държавата ни като политика”, поясни Рашидов.

Той защити назначението на Александър Морфов за шеф на Народния театър. „А кой да назнача, някой от фейсбук ли? Назначих Александър Морфов, защото е голям български режисьор и творец”, каза Рашидов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини