Софиянци се събраха пред Френското посолство, оставиха цветя пред оградата от съпричастност към трагедията

Няколко десетки граждани дойдоха пред сградата на Френското посолство на улица "Оборище" в София, за да оставят цвете пред оградата на сградата, предаде БГНЕС.

Малко след 19.30 часа около двайсетина души дойдоха пред посолството с цветя в знак на солидарност, след варварският терористичен акт днес в Париж срещу сатиричното френско списание "Шарли ебдо".

При атаката бяха убити 12 души, включително 10 журналисти, и двама полицаи. По данни на кметството ранени са шестима души, от тях в критично състояние са 4-5 души. Сред убитите са четирима водещи карикатуристи, включително и 80-годишната легенда Жорж Уорински. Другите трима са Шарб, Кабу и Тиню.

Маскираните лица, които извършиха терористичния акт преди обед, са били въоръжени с автомати "Калашников" и гранатомет. Те крещели: "Ние отмъстихме за пророка". Във видео, снимано от журналист от редакцията, криещ се на покрива, се вижда също така, че мъжете викат "Алах акбар", (Господ е велик) докато стрелят.

Българският президентът Росен Плевнелиев, премиерът Бойко Борисов, председателите на партиите в парламента, министърът на културата остро осъдиха атентата и заявиха, че никоя религия, ничия идеология не може да оправдае подобен варварски акт. "Свободата на словото е неприкосновена и днес ние трябва да сме единни - българи и французи, християни и мюсюлмани. Всички, които ценим демокрацията".

В социалните мрежи се появиха призиви към столичани да вземат цвете и да изразят своята съпричастност към френския народ освен пред сградата на посолството на "Оборище", а и пред сградата на Френския културен институт на площад "Славейков".

Часове след атаката в Париж десетки хиляди французи от града и други части на страната излязоха на шествия в памет на жертвите. В столицата тълпа се е събрала на Площада на Републиката, който се намира само на километър от мястото на атентата. Най-малко 20 000 други са се събрали в градовете Лион и Тулуза.

Френският президент Франсоа Оланд, който пристигна на мястото на кървавата трагедия, обяви, че това е изключително варварско нападение. Той свика извънредна среща на правителството, което обяви най-висока степен за терористична заплаха за района около Париж.

САЩ, Великобритания и Германия също заклеймиха терористичната атака. Кървавата атака беше осъдена и от председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер, от председателя на Европарламента Мартин Шулц и от руския президент Владимир Путин.

БГНЕС припомня, че Сатиричното издание набра популярност през февруари 2006 г., когато препечата карикатури на Пророка Мохамед. Рисунките първоначално се появиха в холандския ежедневник Jyllands-Posten, като предизвикаха гняв из целия мюсюлмански свят. Офиси на "Шарли ебдо" бяха нападнати през ноември 2011 г., когато бяха публикувани карикатури на Пророка със заглавие "Charia Hebdo". Въпреки че бе изправен пред съда по закона срещу расизма, седмичникът продължи да публикува противоречиви карикатури на мюсюлманския пророк.

През септември 2012 г. "Шарли ебдо" пусна карикатури на голия Мохамед. Гневни протести в няколко държави избухнаха срещу американския филм "Невинността на мюсюлманите" с обидно съдържание за мюсюлманите. Френските училища, консулства и културни центрове в 20 мюсюлмански държави бяха затворени за кратко поради притеснения от нападения в знак на отмъщение. Редакторът на изданието Стефан Шарбоние получи смъртни заплахи и бе поставен под охрана.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини