Арабистът проф. Чуков: Атаката в Париж е терористичен акт срещу изявяването на гражданска позиция

Атаката срещу редакцията на френския вестник „Шарли ебдо” е директен терористичен акт срещу изразяването на гражданска позиция. Това каза в пред „Фокус” арабистът проф. Владимир Чуков.

По думите му при този атентат се наблюдава не само мотивация, но и сериозна подготовка на терористите, което говори, че те може и да принадлежат към групировката „Ислямска държава“. „Двамата въоръжени терористи показват сериозни умения. Те са маскирани, носят калашници, дори според някои източници са имали със себе си гранатомет. Бягството е организирано по един брилянтен начин и те не са заловени. Всичко показва, че това са хора, които очевидно имат военен опит и оттук може да направим заключение, че е възможно да имат отношение към „Ислямска държава“, коментира проф. Чуков.

Той допълни, че при всички случаи терористите имат военни умения, което ги прави много по-опасни. Според арабиста атаката срещу редакцията на френския вестник няма как да не доведе до последствия вътре в самото френско общество и най-вече по отношение на антитерористичните институции във Франция.

На въпрос, възможен ли е атентат в България, подобен на този в Париж, проф. Владимир Чуков отговори, че в страната ни ситуацията е по-различна и от гледна точка на сатирата обектите на осмиване не са религиозни, а предимно политически.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини