Немарлива медсестра умори пациент в Русе

Небрежна медицинска сестра от МБАЛ - Русе умори 65-годишна жена, съобщиха от съдебната палата в крайдунавския град. 28-годишната С.А. е обвинена по чл. 124 от Наказателния кодекс за причинена смърт поради немарливо изпълнение на задълженията.

Според внесения обвинителен акт от окръжната прокуратура тя "не е предприела адекватни мерки за предотвратяване на фаталния изход". Ако съдът я признае за виновна по насроченото дело, я очакват до 5 г. затвор.

На 29 юни 2013 г. болна жена от Сливенско била приета в урологично отделение с уретрата. Часове след операцията тя се оплакала, че й прилошало и не може да диша. Медсестрата й измерила кръвното налягане и й дала да пие вода, но не се обадила на дежурния лекар за влошеното състояние на пациентката. Едва към 8 ч. сутринта оперираната била преместена в интензивно отделение. След спешна намеса се оказало, че жената е получила инфаркт. Въпреки опитите на лекарите да я спасят, тя починала до обяд.

Миналата година пациент осъди лекарка от МБАЛ - Русе да му плати 5000 лв. обезщетение за преживените болки и стрес след калпава упойка за операция. Районният съд намали наполовина иска на Г..Г., но осъди Т.Ш. да покрие и 400 лв. разноски по делото. Магистратите са категорични, че правата на пациента за сигурни и безопасни диагностични и лечебните процедури са нарушени.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини