Книгата „Джамията „Парижката Света Богородица“ скандализира Русия и Франция

Родината на лозунга "Свобода, равенство, братство" попада под знака на исляма, прорукува руска писателка преди десет години

Когато през 2005 г. руската писателка Елена Чудинова издава романа си "Джамията "Парижката Света Богородица", той предизвиква разгорещени дискусии, граничещи със скандал. Първо в Русия, а след това и във Франция. В Москва книгата излиза от печат няколко месеца преди предградията на Париж да пламнат, обхванати от масови безредици.

Събитията в романа антиутопия се развиват през 2048 г., Европа постепенно се превръща в Еврабия. Действието в романа тече във Франция. Властта е в ръцете на имигранти мюсюлмани. Католическите храмове са унищожени, въведен е шериатът. Тези франзуци, които са отказали да приемат исляма, са затворени в гета. Църквата "Нотр Дам" е превърната в джамия "Ал-Франкони". Католици традиционалисти, които се крият в катакомбите, обаче основават нелегална организация "Свещеното братство на св. Пий Х".

Срещу режима се борят и партизани маки. Героите на романа обвиняват за своите беди Европа, либерализма, атеизма, толерантността и разрушаването на авторитета на църквата. След като разбират, че последните католици от гетото трябва да бъдат избити, героите на романа решават да завладеят Нотр Дам.

Коя е Елена Чудинова?
Родена е в Москва, в семейството на учени палеонтолози. По образование е филолог и историк. Автор е на множество научни статии, учебници, сборници със стихове, пиеси, романи. Дълго време живее в Париж.

Чудинова смята себе си за убедена християнка и нарича книгата си роман - мисия. Тя казва, че войната в Чечня я е подтикнала да напише книгата си. А личността на италианската журналистка Ориана Фалачи я вдъхновила за образа на главната героиня - Соня. Само че Соня воюва с калашников, а не като Фалачи - с перо.

Но защо Чудинова е избрала Франция за поле, където да се разгърне действието на нейния роман? "Исках да покажа проблема не в чисто руските му измерения, исках да покажа общата беда, която ни заплашва. Франция заема особено място в културния код на всеки европеец. Франция е обобщаваща величина", обяснява Чудинова в едно от многобройните си интервюта. В друго казва защо е избрала за главен "герой" на книгата си катедралата "Нотр Дам" - църквата е символ на западното християнство, така, както константинополската църква "Св. София" е символ на източното християнство. И така, както "Св. София" от края на XV век е джамия, същото може да се случи и с нейната западна посестрима.

"Мултикултурализмът не съществува, съществува само борбата между отделните култури. И още нещо - съществува толерантност, която играе срещу своите създатели", е веруюто на Чудинова.

В Русия книгата става бестселър, макар че първоначално среща трудности с издаването си. Чудинова казва, че до последно се страхувала да даде информация за книгата си, дори на сайта си не написала нищо. И обяснява защо: Проислямското лоби, всичките тези евразийци добиха силно влияние. Главната им концепция е: дайте да се обединим, Русия трябва да се сближи с Азия, за да победи Америка.

Ще победи, безспорно, но ще я има ли тогава Русия?
Първоначално във Франция не се решават да издадат романа. 62 издателства отказват.Чудинова се съгласява текстът й да бъде пуснат в интернет за свободен достъп, където бързо набира читатели. Тогава се намира и издател - Жан Робен. "Мисля, че страховете са реални, но вместо да ни накарат да се замислим, те имат парализиращо действие. Затова хората дори не си представят, че един ден Франция може да стане мюсюлманска. Не може да се съгласим с това. А за да е възможно страната да стане мюсюлманска, е достатъчно първо да има някаква общност, която да се разраства и да се разраства и един ден да свали всеки режим - все едно какъв - демократичен или не", казва той във филма за книгата на Чудинова.

През 2013 г. книгата е издадена и на български със заглавието "Джамията "Парижката Света Богородица": 2048". "Книгата е посветена на страшния процес на ислямизация на всички европейски страни. Това не е проява на екстремизъм, а естествено желание на човека, който се е родил в християнска култура, каквато е културата в цяла Европа, желание да предаде на следващите поколения същата тази християнска култура", казва Чудинова в "Шоуто на Слави", където гостува на 26 март 2013 г. Там тя казва още: "Оруел е писал за червената заплаха - той се оказа лош пророк, велик писател, но лош пророк. Аз не претендирам, че ще стана велик писател, но ми се иска също да се окажа лош пророк, когато пиша за зелената заплаха." На въпрос дали книгата не е малко опасна заради крайните и императивни убеждения, които споделя, писателката отговаря: „Моята книга се приема добре във всички страни. Дясно-консервативният лагер я приема добре, а зле я приема само ляво-либералният лагер."

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи