Валя Балканска: Стига с този фанатизъм, Слънцето е едно за всички!

73 години навършва на 8 януари т.г. Валя Балканска. Народната ни певица кара рождения си ден на ранчото си над Смолян заедно с всичките си деца, внуци и правнуци. Тя е сготвила родопски ястия за празничната трапеза. Обичам родопски клин, сърмички, модерни ястия на трапезата ми не искам, казва Валя Балканска. "По -хубаво от това да влизат и излизат в дома ти многото ти деца няма, сам човек е нищо", казва Балканска. Признава, че предпочита ранчото си, защото в него се чувства най-свободна. "И да хлопам и да тропам, и да пея, няма кой да ме спре", смее се певицата.

На рождения си ден тя прие стотици обаждания, получи и десетки картички с поздравления. Казва обаче, че е потресена от трагедията с убитите френски журналисти. "Стига с този фанатизъм, трябва да има свобода човек да изрази каквото мисли, не да го сдържа на топка в себе си. Не трябва да се делим на такива и онакива - Господ, Слънцето и въздуха са едни за всички", каза Валя. Убедена е, че свободата винаги ще възтържествува, но трябва упоритост в отстояването й, защото "не могат да убият всички".

Родопската певица, чиито глас лети в Космоса, е родена на 8 януари 1942 г. в смолянското село Лъгът. Израства с още 4 сестри и братя. Започва кариерата си през 1960 г. като солистка в тогава Държавния ансамбъл за народни песни и танци "Родопа" - Смолян. В репертоара й има над 300 песни, с които освен българската публика, покорява и най-големите световни сцени.

Най-известното й изпълнение - "Излел е Делю хайдутин" е избрано от хиляди от цял свят, за да полети на борда на "Вояджър". Записът е направен на 27 юни 1968 година в класна стая.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини