Посланикът на Франция: В България хората ни показаха подкрепа и солидарност

Най-доброто е, че в България хората ни показаха подкрепа и солидарност. Това каза пред журналисти френският посланик в България Ксавие Лапер дьо Кабан.

„Хората идват непрекъснато и спонтанно, за да поставят цветя и свещи. Това е много важно за мен като посланик на Франция, французин и европеец. Засега доста хора писаха в книгата за съболезнования. Получихме и други свидетелства на подкрепа и солидарност по имейл, на фейсбук страницата или в сайта на посолството. Първата личност, която дойде сутринта, беше кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, за да подпише книгата. Също така и г-жа Цецка Цачева дойде, а министърът на вътрешните работи Веселин Вучков се очаква да дойде по-късно следобед”, заяви Ксавие Лапер дьо Кабан.

На въпрос кой стои зад тези атентати френският посланик коментира, че има хора, които са терористи и искат да унищожат нашата демокрация. По думите му журналистите са хората, които защитават и представляват свободата на словото, а тя е една от най-важните свободи на една държава. „Същото това нещо се е случило и в Испания, Великобритания, Германия, САЩ и Пакистан, така че навсякъде в света има хора, които мразят демокрацията. Всяка държава е застрашена. България е в един свят, който е не много мирен. Много е важно хората да показват, че не ги е страх да са солидарни, защото това показва тези, които са против. Естествено, че терористите могат да убият и други хора, но това не значи, че демокрацията ще умре”, каза френският посланик.

Дьо Кабан посочи, че във Франция са обявени три дни на траур и утре в 18.00 часа ще се организира среща за хората, които искат да се съберат тук пред посолството. „Те са добре дошли. Ще отдадем няколко минути мълчание, за да покажем, че сме заедно с журналистите, които са умрели за нашата свобода”, каза още Ксавие Лапер дьо Кабан.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини