КНСБ за атентата в Париж: Свободата на словото е фундаментално право

Ръководството на КНСБ осъжда жестокия варварски акт на насилие срещу журналисти и свободата на медиите. Това се посочва в позиция на синдикалната организация за нападението срещу редакцията на френското сатирично списание "Шарли ебдо" КНСБ изразява своите най-искрени съболезнования към семействата и приятелите на жертвите на тази кървава трагедия, допълват от синдиката.

"Charlie Hebdo е известно със своите карикатури, които в много случаи са насочвани към фанатизма на някои групи, изповядващи ислям, но също са насочвани към убежденията на католици, евреи и вярващи от всички религии. Смущаващи, понякога шокиращи, тези послания са плод на правото медиите и обществеността да изразяват свободно нестандартни идеи", пишат от КНСБ.

За КНСБ свободата на словото и свободата на сдружаване са фундаментални права и тяхното потъпкване води до разпад на съвременните демократични общества.

Страшна изглежда статистиката, че през 2014 г. 118 журналисти са загинали при изпълнение на своите задължения, допълват от Конфедерацията. Синдикални активисти и членове също загиват всяка година. По данни от 2013 г. на Международната конфедерация на профсъюзите в 24 от 87 държави (за които е налична подобна информация) синдикални членове са били подложени на насилие, защото са защитили своите и правата на своите колеги - трудови, социални и синдикални. Факт е, че в страните, в които се срещат заплахи и насилие срещу синдикалисти, членството в синдикални организации намалява, което води до невъзможност за синдикатите да представляват интересите на работещите, допълват от КНСБ.

КНСБ изцяло се присъединява към позицията, изразена от Европейската федерация на журналистите - член на Европейската конфедерация на профсъюзите, и призовава националните правителства, Европейският съюз и междуправителствените организации (включително Съвета на Европа и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа) да увеличат усилията си в защита на фундаменталните човешки, граждански, политически, икономически, социални и културни права.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини