Еманюел Макрон: Франция и САЩ ще работят за ново ядрено споразумение с Иран

Съвместна проверка на плаж „Делфин“ направиха експерти от РИОСВ – Бургас и Министерството на туризма

Лиляна Павлова: Готови сме за клуба на развитите страни

Виетнамците се завръщат Десетки студенти от далечната страна ще се трудят в "Албена"

България, Румъния, Гърция и Сърбия формират работни групи за ускоряване на инфраструктурните проекти на Балканите

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 25 април 2018

Унгария начело на Вишеградската четворка взе наградата за „Оригинално представяне“ Призът бе връчен на Международното туристическо изложение във Велико Търново

36% от българите ще спестяват през 2018 г.

Вижте посещението на Бойко Борисов в Букурещ през обектива на “Труд”

Столичната община – шампион по рециклиране на битов отпадък Преизпълнява Националните цели

Александър Вучич: Благодаря на премиерите на България, Гърция и Румъния за подкрепата по пътя ни към Европа

„Зелените“ пак лъжат, този път за „Корал“ Няма защитени растителни видове в имота край плажа, собственост на испански мега инвеститор

Алексис Ципрас: Когато говорим за Западните Балкани става дума за Европа

Разпределят парите от продажбата на Общинска банка

Виорика Дънчила, министър-председател на Румъния: Уверявам Бойко Борисов в нашата подкрепа за постигане на целите на Българското председателство

КНСБ за атентата в Париж: Свободата на словото е фундаментално право

Ръководството на КНСБ осъжда жестокия варварски акт на насилие срещу журналисти и свободата на медиите. Това се посочва в позиция на синдикалната организация за нападението срещу редакцията на френското сатирично списание “Шарли ебдо” КНСБ изразява своите най-искрени съболезнования към семействата и приятелите на жертвите на тази кървава трагедия, допълват от синдиката.

“Charlie Hebdo е известно със своите карикатури, които в много случаи са насочвани към фанатизма на някои групи, изповядващи ислям, но също са насочвани към убежденията на католици, евреи и вярващи от всички религии. Смущаващи, понякога шокиращи, тези послания са плод на правото медиите и обществеността да изразяват свободно нестандартни идеи”, пишат от КНСБ.

За КНСБ свободата на словото и свободата на сдружаване са фундаментални права и тяхното потъпкване води до разпад на съвременните демократични общества.

Страшна изглежда статистиката, че през 2014 г. 118 журналисти са загинали при изпълнение на своите задължения, допълват от Конфедерацията. Синдикални активисти и членове също загиват всяка година. По данни от 2013 г. на Международната конфедерация на профсъюзите в 24 от 87 държави (за които е налична подобна информация) синдикални членове са били подложени на насилие, защото са защитили своите и правата на своите колеги – трудови, социални и синдикални. Факт е, че в страните, в които се срещат заплахи и насилие срещу синдикалисти, членството в синдикални организации намалява, което води до невъзможност за синдикатите да представляват интересите на работещите, допълват от КНСБ.

КНСБ изцяло се присъединява към позицията, изразена от Европейската федерация на журналистите – член на Европейската конфедерация на профсъюзите, и призовава националните правителства, Европейският съюз и междуправителствените организации (включително Съвета на Европа и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа) да увеличат усилията си в защита на фундаменталните човешки, граждански, политически, икономически, социални и културни права.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.