Обявиха бедствено положение заради заварен изпускател на язовир

Частично бедствено положение бе обявено във варненската община Вълчи дол, след като дупка в стената на язовир "Караманите" заплаши от наводнение близкото село Метличина.

На 6 януари ловци видели пробойната, от която течала вода. При проверка на място се оказало, че изпускателят, който трябва да контролира изтичането, е заварен. Според местните, това е било направено от земеделски производители, които били недоволни, че при изпускането на води нивите им се заливали.

Областният управител на Варна Стоян Пасев обяви, че за да се поправят щетите са нужни не повече от 30 000 лв., които обаче общината, която е собственик на съоръжението, няма. По-голяма част от язовира е замръзнала, а има още 2 метра до напълването му. Единствената опасност в момента представлява дупката с диаметър 15 см., която може да разруши стената. За укрепването й са сложени чували с пясък, а с нова дупка, непосредствено до тръбата на преливника, се провежда контролирано изтичане.

Над язовир "Караманите" се намират още 7 язовира, но водата в тях няма да представлява заплаха, докато не започне топене или ако не завали дъжд. До тогава властите се надяват проблемът с вълчидолското съоръжение, което по принцип се поддържа празно, да бъде разрешен. Няма непосредствена заплаха за живеещите на 7 километра от язовира хора от село Метличина.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони