Пет неща, които Първа лига да взаимства от Мондиала

На 20 юли 2018 да почерпят

Автоиндустрията в САЩ призова Тръмп да не налага мита върху вноса на коли

Муслин и Янкович отпадат като вариант за „Левски“

1700 незаети места останаха в софийските гимназии

Новият британски министър за Брекзит иска по-интензивни преговори с ЕС

Творчески терминал „България – Израел” Този нов културен формат е продължение на фестивала „Българска душа на Святата земя”

Кнесетът прие спорен закон, даващ право на самоопределение само на евреите

Погазват се правата на психично болните

Учени регистрираха нова сеизмична активност край вулкана Етна

Сменяме валидните винетки с електронни Общините искат 20% от таксите

Борисов пред „Известия“: Влизането на Турция в ЕС в момента е невъзможно

Нараства броят на заразените със Западнонилски вирус в Гърция

Избили на сляпо животните в Странджа Не е установен дори щамът на болестта

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 20 юли 2018

Радан Кънев: Франция е безспорен шампион в налагането на свободата на словото

От столетия, Западната цивилизация (към която поне от Възраждането насам принадлежим) опитва да осигури на гражданите си две ключови и понякога уникални свободи. Едната е свободата на словото и изразяването (в т.ч и изразяването на атеистични, различни от общоприетите и дори богохулни възгледи – нека си спомним Марк Твен или Хашек). В налагането на тази свобода, Франция е безспорен шампион още от годините на Просвещението, каза Радан Кънев във фейсбук по повод атентата във френската столица вчера.

Другата е свободата на хора с различен произход, раса, религия да съжителстват, работят и търгуват, обикновено да имат равни или сходни права с мнозинството. И особено – да изповядват свободно вярата си и да следват обичаите си, доколкото не нарушават законите на страната. Т.нар. мултикулурализъм не е избор или мода (или не трябва да бъде мода). Той е неизбежност, продукт на историята, колониалната епоха, робовладелството (в САЩ), част от същността ни. Опитите за „прочистване“ на обществата ни – независимо дали е Испания от XV век, Германия от 30-те или Балканите от 80-те (България) или 90-те (Югославия) на XX век – са неизбежно оценявани като варваризъм, стопанска и социална катастрофа, продължи Кънев.

За да бъдем ние, за да я има нашата цивилизация, сме длъжни да съхраним свободите си. И по никакъв начин да не допуснем свободата на различието, с която се гордеем, да се превърне в заплаха за личните права и свободата на словото. Дали ще ни бъде, зависи от силата и куража да се противопоставим съвсем ясно на тенденциите, които рушат свободите ни – със силата на обществата, които вчерашната солидарност показа. Но и със силата на държавните си правоохранителни институции, завършва посланието си Кънев.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.