Художникът Живко Иванов "укротява хаоса" с изложба

Над 200 души посетиха новата изложба на художника Живко Иванов само през първия ден. Експозицията, от поредицата „ЖивКопис“, ще бъде подредена 20 дни в бургаската галерия „Неси“. В новата му експозиция картините са рисувани през 2014 г. и дори през новата година. „Има две с неизсъхнала боя, защото ги променях до последния момент“, признава Иванов.

В първия ден от изложбата той посрещаше ценителите на изкуството в продължение на седем часа.

„Искам изложбата да е празник за всички дошли да я видят. Когато излизат от салона да са по-цветни, като самите платна. Нюансите, с които съм играл този път са много повече. Получи се така без да съм го търсил като ефект. Вероятно е станало като контрапункт на сивотата, която е обградила живота“, казва Живко Иванов.

Интересен е и подборът на имена, които авторът е дал на платната си. Сред тях са „Присъница“, „Недвусмислена покана“, „Укротяване на хаоса“, „Странджанска нощ“. Две от картините са посветени на рано загиналия драматург Иван Славов. Диптихът е наречен „Зад завесата“.

„Променям се в процеса на работа. Няма случай да се събудя и да кажа, я да тръгна малко по-настрани или по друга пътека. Когато рисувам аз си играя, забавлявам се! Картината започва вече да ме води, не яз нея. Има някаква магия, наистина има тайнство, което много ми харесва. Най-хубавото е, че като работя съм откъснат от този свят! Вероятно рисуването ми помага. Това е друг мой свят, който не може да се обясни. Много пъти са ме питали, тук на тази картина къщичка ли има? Някой казва, аз не разбирам! Не е до разбирането… Слушаме класическа музика, слушаме джаз, много ни харесва, понякога не знаем какво пеят. Така трябва да се гледа и живописта, със сърцето! А не да се търси рисунъкът. Не че го отричам, защото и той въздейства, но искам да се усещат моите картини, като свобода, като музика“, уточнява авторът, който има зад гърба си около 50 самостоятелни изложби в България и зад граница.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура