Съдът върна делото на стрелеца от Лясковец

Окръжният съд във Велико Търново прекрати съдебното производство по делото срещу стрелеца от Лясковец Петко Петков. С разпореждане на съдия-докладчикът Корнелия Колева казусът е върнат на Окръжна прокуратура за отстраняване на допуснати в досъдебното производство процесуални нарушения.

"Констатираните от съдия-докладчикът нарушения касаят прилагането на разпоредбите от Закона за защита на класифицираната информация", съобщиха лаконично от Окръжния съд в четвъртък.

Обвинителният акт срещу 53-годишният обвиняем, който уби спецполицая Емил Шарков и рани трима негови колеги, бе внесен в съда на 19 декември. Кървавата драма се разигра на 14 март миналата година, когато отряд от барети обсади жилището на Петко Петков, за да му отнеме незоконно притежавани оръжия. Бившият готвач обаче откри огън срещу командосите, заформисе кървава баня, а снайперисти го обезвредиха със 7 куршума.

Петков е обвинен за умишлено убийство на полицай при изпълнение на длъжността му и за опит за убийство на трима спецполицаи. За извършените престъпления Петков може да получи доживотен затвор без право на замяна. Той ще отговаря и за притежание на четири незаконни огнестрелни оръжия. При разследването било установено, че бойният му арсенал включвал ловна карабина "ИЖ", полуавтоматична ловна карабина "Arsenal", полуавтоматична едноцевна пушка "BAIKAL" и двуцевна гладкоцевна пушка "ИЖ". Разрешителните за тях изтекли още на 18 юни 2012 г. Към пушкалата, Петков кътал и 343 броя боеприпаси. Срещу баретите от Специализирания отряд за борба с тероризма бившият ловджия стрелял с пушката "Байкал" и карабината "Арсенал". Оказало се, че е изгърмял около 40 куршума, а баретите отвърнали на огъня с 300 изстрела.

Материалите по разследването са 19 тома, а обвинителният акт е от 86 страници. По делото са посочени 69 свидетели и 31 вещи лица. Голяма част от материалите са засекретени заради участието на СОБТ. Очакваше се четенето на самия обвинителен акт в първото съдебно заседание също да бъде закрито, когато се стигне до класифицираните данни. При този обрат обаче кога ще стартира процесът не е ясно, защото действията на съда подлежат на обжалване и протест от прокуратурата и от адвокатите на Петко Петков. Решението на съда изненада прокурорите, които бяха сигурни, че обвинението им е изрядно и няма да бъде връщано за отстраняване на нередности. Защитниците на обвиняемия вчера не знаеха, че делото е върнато на държавното обвинение.

"Не съм запознат с действията на съда. Повечето от информацията по делото вече е класифицирана. Секретните данни касаят най-общо подготовката, тактиката и провеждането на операцията, както и лицата, които са участвали в нея", коментира пред "Труд" адвокат Иво Пазарджиев от Русе.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право