27% по-малко глоби от пушене в кръчми

Най-малко нарушители в банки, фитнес и СПА центрове

Наложените глоби за пушене в кръчми, ресторанти, барове и други закрити обществени места през миналата година са за 484 050 лв. или със 176 400 лв. (т. е. 27%) по-малко спрямо 2013-а.

Това показва справка на Министерството на здравеопазването, изготвена за „Труд". Според нея санитарните инспектори м. г. са проверили 187 249 обекта, а през предходната те са били повече - 192 749.

„Причините за по-малкото парични наказания са хем спазване на забраната, хем и недостатъчният контрол. Само 200 са здравните контрольори (а те имат и куп други задължения), които следят за прилагането на забраната. Често проверките са съсредоточени в по-големите градове", коментираха експерти. Най-малко хванати нарушители на цигареното ембарго има в банките и финансовите институции, в аптеките и дрогериите, във фитнес и СПА центровете. А най-много - в заведенията за хранене и пиене.

Санитарните служители се сблъскват с много проблеми, докато влизат в заведенията. Нормативната уредба не им дава възможност да търсят отговорност от собствениците или управителите им, ако в тях някой посетител пуши. Проверяващите не могат и да затварят обекти при системни нарушения (т. е. в случаите, когато е влязло в сила повече от едно наказателно постановление с възможно най-високата санкция - до 10 000 лв.). Нито пък могат да изискват документите за самоличност на нарушителите, а трябва да чакат съдействие от полицаите. Но докато те дойдат, „тютюнджията" отдавна е избягал.

Само 2,7 млн. лв. пък Министерството на финансите е превело на МЗ от 2006 г. до 2014 г. от парите, дошли от определения със закон 1% от акцизите върху цигарите и алкохола, чиято левова равностойност трябва да отива за програми за борба с вредните за здравето пороци.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве