Протестът на химикалките

Близо 100 000 души излязоха по улиците на големите градове във Франция и вдигнаха във въздуха ръце, стиснали химикалки, предаде Франс прес. По този начин те изразиха своята подкрепа в защита на свободата на словото и осъдиха жестокото нападение над редакцията на сатиричното издание „Шарли ебдо“.
Точно в 12 ч на обяд вчера траурни камбани раздраха въздуха в притихналата Франция. Автомобилното движение и градският транспорт спря. Децата напуснаха класните стаи и се строиха пред училищата. Питомците на мюсюлманското училище в Лил държаха плакати „не и в мое име“ - своеобразно послание към джихадистите, които окървавиха Париж. Минувачите по улиците застинаха. Притихнала Франция отдаваше последна почит на карикатуристите, застреляни като кучета в собствената им редакция.


Пред катедралата Нотр Дам в Париж бе един от най-големите траурни митинги. „Много хора плачеха, други стояха безмълвни със затворени очи, трети чакаха на километрична опашка, за да влязат в храма и да се помолят за душите на загиналите“, предава репортерката на АФП Мари Жифар. На места дори жп транспортът замря – на парижката гара Сен Лазар по високоговорителите началникът призова пасажерите и служителите да отдадат минута мълчание.
В 20 ч парижко време Айфеловата кула изключи светлините си.


Националният ден на траур в цялата република бе едва петият поред в последните 50 години. Въпреки това президентът Франсоа Оланд не се поколеба да го обяви.
„Трябва да разкажем какво се случи на децата си – заяви пред АФП Ерве Рош, баща на две деца на 4 и 9 г., докато знамената на републиката се вееха на половин мачта пред държавните институции в Париж. - Казах им, че зли хора са направили много лоши неща, но че полицията ще ги хване.“
Митинги и поклонения в памет на журналистите от „Шарли“ имаше в повечето големи градове по света.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят