Разстреляха четири коня в подножието на Средна гора

Четири коня са били убити в подножието на Средна гора, между пловдивските села Розовец и Бабек, а извършителите на екзекуциите все още се издирват. Този тревожен сигнал подаде в редакцията на "Труд" собственикът на животните - 63-годишният фермер Александър Шугов. "Те загинаха през декември, убиха ги", твърди Шугов.

Той отглежда животните, които се движат свободно в планината, повече от десет години. На ден изминава по 15-20 км да ги води на паша.

"Животните ми са подложени на истински геноцид. Последният застрелян е полужив, още се мъчи, не мога да му помогна. Като направя равносметка, от 2002 г. досега са ми убити 172 коня, а за последните две години са 32. Правя си собствено разследване кой посяга на животинките, водя дневник за смъртта. Пиша на институциите жалби, но досега извършителите на екзекуциите не са открити. Смятам да запозная с тях Европа, дори съм подготвил документи", обяснява перипетиите си Александър Шугов.

От четирите животни, убити през декември, две били бременни кобили. Конете на фермера не били регистрирани, защото нямал средства. Не получавал субсидии за тях. Отглеждал животните за работа в селското стопанство и за родео.

В Районната прокуратура в Пловдив за последните десет години са постъпили 23 жалби от Шугов, по които са правени проверки и изпращани отговори. "Ще настоявам докрай да бъдат открити извършителите на екзекуциите на животните, защото съм подал следи", казва фермерът. "Нямаме подаден сигнал за убити четири коня през месец декември в Розовец, ако получим, ще направим проверка", обясни Атанас Илиев от Районната прокуратура в Пловдив. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони