“Левски” без загуба вече 21 години

Царица Елеонора се поболява на фронта Дължим спасяването на Боянската църква на втората съпруга на Фердинанд

На 25 април 2018 да почерпят

Д-р ист. Николай Панайотов: Притежаваме единствената в света колекция от ритуални ножове за обрязване Откритият във Варненския халколитен некропол „златен фалос“ всъщност е предпазител /превръзка/ след обрязването

Пускат ток на най-богатите Електрическото „сърце” на най-луксозния SUV издържа 50 километра

Германският министър на външните работи нарече Асад “безчовечен” в реч в ООН

Полицията спря шествията на феновете

Тома Биков: ГЕРБ не се страхува от президента

Ген. Румен Миланов: Колкото по-шумен е един арест, толкова повече грешки се допускат

Арестуваха босненски гражданин с автомобил, пълен с оръжия в Италия

Еманюел Макрон: Франция и САЩ ще работят за ново ядрено споразумение с Иран

Съвместна проверка на плаж „Делфин“ направиха експерти от РИОСВ – Бургас и Министерството на туризма

Лиляна Павлова: Готови сме за клуба на развитите страни

Виетнамците се завръщат Десетки студенти от далечната страна ще се трудят в "Албена"

България, Румъния, Гърция и Сърбия формират работни групи за ускоряване на инфраструктурните проекти на Балканите

Климатичните промени вдигат цената на кафето

С цели 56% поскъпва на кафето в страните производителки заради климатичните промени. Това е така заради рекордната суша в най-големия световен производител – Бразилия, както и в цяла Южна Америка и Азия, съобщава bTV.

„Цените са били на 100 цента за паунд през октомври и януари 2014 г. В рамките на една година – 2014 г., имаме покачване до 220 цента за паунд. Това е, числата са лесни за смятане, около 120 процента покачване”, казва пред репортер на телевизията Пламен Иванов, мениджър „Закупуване на сурово кафе”.

„Очаквам да се нормализират цените чак реколта 2016 година. Тоест, дотогава, дори да няма стръмно покачване, очакваме цените на суровото кафе да останат относително високи”, добави той.

Високият курс на щатския долар също е фактор при оскъпяването на кафето. Цената му в магазините и в България плавно върви нагоре, но от следващия месец това ще е осезаемо. Около 10-15%, прогнозира Пламен Иванов.

Производителите и търговците не очакват поскъпването да върне модата на кафето „втора цедка” от края на 90-те години. Тогава срещу половин цена, някои заведения предлагаха блудкава напитка от вече сварено веднъж кафе.

„Следващата бразилска реколта излиза юли месец тази година. Тя също очакваме да бъде проблемна, затова не виждаме цените да спадат през 2015 г.”, обясни експертът.

Според специалистите обаче няма смисъл да се презапасявате с кафе, защото неправилното съхранение дълго време влошава вкусовите му качества.

Няма официална национална статистика какво е потреблението на кафе в България. Но според най-големия производител на кафе в страната средно годишно на всеки българин се падат по около 2,5-3 кг кафе.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.