Шефът на МИ5: Ал Кайда планира терористична атака срещу Великобритания

„Ал Кайда” планира срещу Великобритания терористична атака, подобна на тази, която беше извършена в сряда в Париж. Това заяви началникът на британската служба за вътрешно разузнаване МИ5 Андрю Паркър, цитиран от вестник The Telegraph.

Паркър предупреди, че заплахата от „атака с много жертви” се увеличава, а разузнаването е установило наличието на конкретни терористични планове. Той също така заяви, че въпреки че през последните месеци са били предотвратени три атентата, почти не е възможно всички атаки да бъдат неутрализирани.

Служителите на МИ5 са засилили наблюдението на британските фанатици, които може да извършат подобни атаки след убийството на 12 души в Париж, което извършиха свързани с „Ал Кайда” мъже.

Разузнаването е разбрало, че сирийският клон на „Ал Кайда” планира подобни атаки срещу Великобритания, които може да бъдат извършени от британски джихадисти, които вече са се завърнали от Сирия или Ирак. Те включват планове за взривяване на пътнически самолет, стрелба на оживени места като тази в Мумбай или дори врязване с автомобил в група пешеходци. Паркър заяви, че заплахата за произволни „жестоки и потенциално смъртоносни” атаки от страна на „вълци единаци” се увеличава.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят