Изтеглете безплатното приложение “Европейски път – Велико Търново”

Драгич: Просинечки обедини християни и мюсюлмани в Босна

На 22 март 2018 да почерпят

Ковачев, Кючюк и Курумбашев с политически Оскари от Европарламента (СНИМКИ)

Берлин и Париж отказали да подкрепят британски санкции срещу Русия

„Фейсбук“ олекна с $60 млрд. за два дни Парламентът в Лондон и US Конгресът искат Марк Зукърбърг да даде обяснения

Борис Джонсън сравни мондиала в Русия с олимпиадата на Хитлер

23-годишен безработен е серийният бомбаджия от Тексас

За първи път показаха подземията на Мавзолея Монтират арт инсталации на мястото на съветски климатик колкото плувен басейн

Смъртоносна болест мори свинете у нас

Томислав Дончев за ЧЕЗ: Ситуацията изискваше бърза, нестандартна мярка

„Труд“ приобщи хиляди към благородна кауза Предстои благородна инициатива за абитуриенти на 24 април

Борисов се срещна с генералния секретар на европейските профсъюзи

Зоран Заев към Русия: Македония е ориентирана към НАТО

Гърция ни тараши за цигари и пиене Конфискуват автомобила при контрабанда

Сирийско семейство мизерства в Стара Загора

Сирийско семейство остана без дом и средства, след като парите, с които избягали от войната вече са изчерпани. Абдулкарим и съпругата му Хадиджа живеят в Стара Загора. Те имат две деца и са в очакване на трето. Бежанците в момента са настанени при доброволец и се нуждаят спешно от помощ, предаде БГНЕС.

Абдулкарим и Хадиджа, която по професия е детска учителка, тръгват от Сирия през октомври 2013 година, когато бомбардировките разрушават жилището и семейния им ресторант. Заплащат 11 000 евро на турски трафиканти, за да дойдат в България. Още тогава се сблъскват с първото препятствие, тъй като каналджиите ги оставят през зимата на миналата година в планината. Сирийците търсят помощ и така се озовават в бежанския лагер в Харманли. След като получават хуманитарен статут го напускат и се местят да живеят в Стара Загора.

Абдулкарим е изключително благодарен на България за оказаната помощ. “Искам да благодаря на българското правителство и българските граждани за тяхната хуманитарна подкрепа за всички сирийски бежанци, тогава, когато всички държави от арабския свят ни отхвърлиха”, каза тъжният баща.

Сирийското семейство до този момент живее със спестените от бизнеса си средства, но парите вече са свършили. Затова са останали и без дом, защото нямат възможност да плащат наем. Те мечтаят бащата, който по професия е професионален готвач да започне работа, а 11-годишната Талла и 10-годишният Мустафа да тръгнат на училище. Но освен тези грижи на Хадиджа не й излиза от главата и друг проблем, тя е бременна в осмия месец. “Притеснявам се за бебето, което трябва да родя след две седмици и за двете си други деца, които не ходят на училище”, казва жената.

Семейството буквално няма с какво да се храни. В момента живее в една стаичка в дома на друг бежанец, който е доброволец към сдружение “Самаряни”. Мохамед Халил е със статут на бежанец, приютил е семейството, но се опасява, че няма да може да ги издържа дълго. “Поканих ги. Вече трети ден са при мен. Могат да останат 10-15 дни, докато се намери трайно решение на проблема”, каза още той.

С храна и лекарства помагат доброволци. От групата “Приятели на сирийските бежанци в Стара Загора” са събрали средства да заплатят здравните осигуровки на Хадиджа, за да няма проблем с раждането. От днес движението стартира и кампания по набиране на средства в помощ на семейството.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.