Нови 29 картини от КТБ са предадени в Националния исторически музей

Нови 29 картини от централата на Корпоративна търговска банка са предадени днес на Националния исторически музей, съобщиха от музея.

Това са творби на художниците Димитър Казаков-Нерон, Найден Петков, Руси Ганчев, Атанас Яранов, Николай Георгиев-Дедо Боже, Преслав Кършовски, Стоян Венев, Вера Лукова, Петко Задгорски, Наум Хаджимладенов, Борис Денев, Георги Богданов, Златю Бояджиев, Михалис Гарудис.

На 6 януари над 300 ценни картини и други художествени произведения бяха изнесени от трезора на Корпоративна търговска банка. Картините бяха иззети в хода на разследването срещу Цветан Василев, тъй като, по неофициална информация, прокуратурата смята, че те са придобити незаконно.

Пред Дарик адвокатът на Василев Константин Симеонов нарече действията на разследващите „цирк” и заяви, че повечето от иззетите картини дори не са на банкера.

Засега от държавното обвинение отказват официална информация по случая, но за сметка на това от културното министерство реагираха светкавично и съобщиха, че са готови да предоставят условия за съхранението на творбите. Дори се появи информация, че предстои те да бъдат изложени в Българския Лувър.

От ведомството на Вежди Рашидов уточниха, че ценностите ще бъдат съхранявани в Националния исторически музей от мерки за сигурност. По искане на прокуратурата предстои да бъде сформирана експертна група, която да оцени автентичността на творбите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини