Радан Кънев: Реформаторският блок никога не е бил в по-добро политическо здраве

Реформаторският блок никога не е бил в по-добро политическо здраве, отколкото в момента, заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев в Пловдив, където се проведе изнесено заседание на ръководството на партия.

По думите му това се е видяло много ясно на последните заседания на парламента за 2014 г., когато са били гласувани промените в кодекса за социално осигуряване. "Тогава РБ бе напълно категоричен и много единен в една много трудна ситуация", каза Радан Кънев.

Според него перспективите за реформи в страната до голяма степен зависят от организационното състояние на Реформаторите като политически съюз. По думите на лидера на ДСБ политическата и икономическата криза през 2014 г. е ударила дъното и реформите повече не търпят отлагане и трябва да тръгват още тази зима или пролет със сериозни законодателни и конституционни промени.

"2015 г. е най-важният политически сезон от десетилетия насам, в който трябва да сложим край на реформите само "на думи" и то най-вече в сферата на правосъдието", категоричен е Радан Кънев. Той смята, че разделянето на Висшия съдебен съвет трябва да върви ръка за ръка със смяната на състава му, а освен това по подобие на Румъния у нас трябва да се създаде държавно антикорупционно обвинение извън сегашните структури.

"За разлика от нашите дебели папки докладът на румънците за резултатите в борбата с корупцията е от 4 страници. Но в тях фигурират имената на осъдени висши чиновници - 1 министър-председател и 22-ма кмета", твърди Радан Кънев.

Лидерът на ДСБ и съпартийците му искат да се сложи нова философия за републиканския бюджет и програмно бюджетиране вместо сегашната "copy paste" система. От РБ очакват вицепремиерът Румяна Бъчварова да изготви амбициозна програма на административна реформа, а освен това настояват за цялостна ревизия на пенсионния модел, така че той да е актуален и след 20-30 години.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

  • Максим Николов

    Значи и демокрацията не ебава върховенството на закона и съдебната система.

Още от Политика