Шефът на БЧК: България не е защитена от нова бежанска вълна

Ние сме малка държава и сме една от вратите към Европа. Виждаме какво става с бежанските вълни. Oще миналата година сигнализирахме за сериозна бежанска вълна, която се очаква началото на тази година, така че България не е защитена. Това заяви пред „Фокус” председателят на Българския червен кръст Христо Григоров.

По думите му страната ни има възможност да помогне, но ситуацията е много по-сериозна и дълбока. Според Григоров в случая не трябва да се прави анализ на последствията от събитията, но и на причините за тях. „Мисля, че не трябва да анализираме следствието, както беше по време на наводненията в България, всички започнаха да анализират последствията - колко къщи са пострадали и колко хора са загинали. Трябва да използваме тези случаи, за да потърсим какви са причините. От самото начало БЧК и цялото общество поставихме въпроси, на които все още нямаме отговори”, коментира Христо Григоров.

„Същото се отнася и за бежанците – трябва да се направи сериозен анализ кое кара тези хора да напускат собствените си домове. Ние знаем кое е, знаем, че в момента има сериозни конфликти, но кое създава тези конфликти – само религиозните противодействия ли? Виждаме, че това не е фактор и виждаме, че нещата са много сериозни и трябва да се направи много сериозен анализ”, допълни още Христо Григоров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини