На 24 януари 2019 да почерпят

Тръмп призна Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела

Путин и Ердоган обещаха да довършат „Турски поток“ до края на 2019 г. Двете страни ще засилят сътрудничеството си за стабилизиране на Сирия

И уискито жертва на Брекзит без сделка Производители предупреждават за оскъпяване на напитката и проблеми с износа й

Русия представи ракетата „нарушител“ на пакта със САЩ 9М729 накара Вашингтон да обяви, че излиза от подписания през 1987 г. договор с Москва

Швейцарският WWF с намеса в държавната политика за туризма „Зелената“ офшорка пробутва на Министерския съвет стар и манипулативен доклад за Пирин. Вместо ски предлагат археологически екскурзии и фото разходки

Висока лавинна опасност през следващите дни, ПСС съветва да бъдем внимателни в планината

Здравето опасно за българските лекари Поне четири са нападенията в спешни центрове последните дни

Ердоган: Развитието на отношенията между Русия и Турция влияе позитивно на регионалната сигурност

Депутатите узакониха проверки на публикации (обзор) Комисията за защита на личните данни има право да влиза в медии и да рови в компютрите на журналистите

Осигуряване след пенсиониране и облекчения за деца

Нинова покани Ахчиева в телевизията на БСП

3 млн. души губят акциите си от приватизацията АИКБ настояват да се оттегли предложението

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 24 януари 2019

Българско дружество купи банка в Молдова Холдинг “Доверие” взима 64% от Moldindconbank

Николай Ненчев: Искаме САЩ да ни подарят изтребители

С министъра на отбраната НИКОЛАЙ НЕНЧЕВ разговаря ДИЯН НИКОЛОВ

– На последното заседание на правителството премиерът Бойко Борисов разпореди да му предложите конкретни решения за решаване на проблема с охраната на границата. Каква ще бъде ролята на армията в тази мисия, г-н министър?

– Във всяко едно отношение по охраната на границата ще подкрепим колегите от МВР. Предимно с логистика. Аз разбирам и съчувствам на колегата Вучков от МВР. Съпричастен съм към този проблем.

– Логистиката само с техника и водачи на машини ли се измерва?
– Ние вече сме направили и към момента доста в тази насока. Предоставили сме палатки и печки.

– Защо се наложи пред обществото да спорите с министър Вучков може ли армията да охранява границата или не? На правителствените заседания не си ли говорите и не обсъждате ли тези проблеми?

– Разбира се, че си говорим. Министър Вучков е изключително почтен човек. Трябва да се гордеем с него като специалист.

– Защо казвате, че до март армията трябва да бъде обучена, за да може да влезе в тази мисия? Какво толкова трябва да учи?

– Дори и хората, които ще окажат логистичната подкрепа, ще бъдат обучавани под една или друга форма. Това е много специфична за нас дейност. Теренът е изключително труден. Трябва да се разбере много добре, че Министерството на отбраната няма никакви конституционни отговорности. Армията не е обучена да охранява границата. Ние нямаме право да задържаме.

– Военна полиция не може ли да помогне?


– Нямаме достатъчно ресурс там. Те са около 700 човека.

– В какви съюзнически мисии би могла да участва занапред Българската армия? В Афганистан останахме със 110 бойци. САЩ и НАТО многократно обявиха, че повече няма да има мащабни сухопътни операции!


– Дано не се налага да участваме в големи съюзнически мисии. Ние сме част от НАТО и ако има такива мисии ще участваме в тях, както до сега.

– Очаква ли се тази година на територията на страната ни да бъде разположено въоръжение, техника или личен състав на страна членка на НАТО? В това число и част от онези прословути 150 танка на САЩ.


– Никога не са планирани повече съвместни мероприятия между САЩ и Българската армия, колкото тази година. Ще има над 77 учения.

– Не ви питам за учения тук. Заради кризата в Украйна от командването на САЩ бе заявено, че ще има пренасочване на въоръжение и личен състав към Източна Европа, включително България.


– Единствената информация, която е достигнала до мен е, че тук ще присъства техниката и въоръжението, което ще се използва при ученията. Във връзка с тези 150 танка на САЩ трябва да поясня, че става въпрос за много по-малко бройки. Това трябва тепърва да се уточнява.

– Ще продължите ли с доставките на резервни части за изтребителите МиГ-29, МиГ-21, щурмовите СУ-25, хеликоптерите МИ-17 и МИ-24?


– Търсим всякакви възможности в тази насока. В Националната програма „2020“ много ясно се дават насоки, че ние ще търсим алтернативи за превъоръжаване и модернизация на армията. Техниката, с която разполагаме в момента не е съвместима със стандартите на НАТО. Но в условията на тежка икономическа криза очевидно ще ни бъде трудно да закупим нова. Това не означава, че няма да търсим други варианти за придобиване на техника, като например срещу разсрочени плащания и пр.

– Служебният министър Велизар Шаламанов ви завеща ангажимент, който ви задължава скоро да внесете конкретно предложение в Министерския съвет за придобиване на нов тип изтребител. Ще спазите ли този срок?


– Преди срещата с вас имах дълъг разговор с командващия Военновъздушните сили. Нуждата от нови изтребители е изключително голяма, тъй като трудно поддържаме наличната техника. Ще търсим алтернативи.

– Какви са тези алтернативи?


– Най-добрата е да придобием нов изтребител. В рамките на първото тримесечие на тази година ще направя посещение в САЩ.

– Най-вероятно ще искате да ни бъде подарена техника. За колко изтребители става въпрос?
– Ще водим разговори и ще бъда настоятелен. Имам надежда,че ще се договорим. Ние с Америка сме съюзници. Разбрах, че Канада също е проявила интерес в тази посока. Въпросът е да получим изгодна оферта.

– Но в САЩ вие ще търсите вариант „подарък“?
– Ще водим разговори.

– Може ли да се говори за ескадрила?

– Ще говорим за всичко. Въпросът е много сериозен за Българската армия. Ние не може да си позволим да свалим авиацията. Разбира се, че има вариант и да модернизираме МиГ-овете, за да ги експлоатираме по-дълго.

– Какво налага да се купуват самолети от типа „лека авиация“?

– Витлови. Идеята е много интересна и привлекателна. Имаме недостиг на летци и нальот. Доколкото разбирам сега това обучение се извършва на Л-39. Попитах колко струва то, казаха ми – 3000 лв. на час. Доколкото разбрах с 3 млн. лв. може да вземем три самолета. Според мен за две-три години бихме могли да ги изплатим. Има възможнос да осъществим този проект през тази година, а ще спестим и средства.

– Ще подходите ли по-реформаторски към търговските дружества, които са към Министерство на отбраната? Ще се наливат ли още пари в губещите предприятия или ще има приватизация?


– Нали съм от Реформаторския блок. МО не бива да се свързва със социални дейности. Ще предприемем функционален подход. Очаквам да приключат одитите. Тези, които не са печеливши наистина трябва да бъдат закрити.

– В тази връзка само преди дни ходихте в Калофер и обещахте да оздравите „Интендантско обслужване“ с директни поръчки за шиене на униформи.

– Имаме нужда от това предприятие. Проблемът с дрехите на военните е много сериозен.

– Г-н Ненчев, ако се правят прозрачни и честни обществени поръчки за шиене на дрехите и обувките нама да има никакви проблеми, както и няма да има нужда да сте собственик на шивашка фирма.


– Ние прокарахме ин хаус (без търг, с вътрешно договаряне – б.р.), за да има възможност да възлагаме директно на нешите предприятия поръчки, за да има контрол.

– Ще има ли поне минимална прозрачност в работата на фирма „Снабдяване и търговия – МО“ ЕООД? Не е ли време и чужди фирми да участват в търговете за продажба на оръжие, техника и имущество, за да се увеличат приходите за МО?

– Вие ми задавате много характерен въпрос. Не е ли време? Това би трябвало винаги да е така. А ние все чакаме да му дойде времето. Разпоредил съм проверка. Не са добре нещата. Доколкото разбирам, и голяма част от документите липсват. Ще се опитаме да променим подхода на работа.

– Какво смятате да правите с тези над 1000 излишни военни имота? Вярно ли е, че парите за охрана на тези обекти ще скочи с близо 40 млн. лв.?

– Лично аз съм привърженик на идеята да бъде създадена държавна агенция, която да се разпорежда с тези имоти. МО не бива да бъде брокер на недвижими имоти. Безпокои ме, че плащаме за обекти, които не ползваме и никога няма да ползваме под някаква форма. Тези обекти се рушат. А и трябва да се охраняват, за да не стане инцидент. През 2015 г. няма да се увеличават парите за охрана на обектите.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.