ЕК мери разликите в здравните грижи и ще ги заличава

Група от евродепутати ще се заеме с разликите в здравните грижи в държавите от ЕС и след това ще предложи мерки, с които неравенствата да бъдат заличени.
В изпълнението на тежката мисия ще помага и първата в Европа платформа за партньорство на здравните организации с институциите на ЕС, чийто член на Надзорния й съвет е евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев, съобщиха за „Труд".

Първата евросреща за ликвидиране на неравенствата ще е на 27 януари т. г. в Брюксел.

Инициативата обаче тръгна от България - от Националната пациентска организация и от председателя й д-р Станимир Хасърджиев, защото болните у нас се сблъскват с най-големи трудности при лечението си. Например с месеци по-късно започва спасителната химио или лъче-терапия, модерни терапии без алтернатива не се покриват от здравната ни каса, а постоянно се организират дарителски кампании за скъпи стентове и протези, чиято стойност от по няколко хиляди лева е непосилна за пациентите.

Точно заради орязания достъп, ние сме по-болни, оглавяваме класациите по инфаркти, инсулти и рак на ЕС, и умираме по-рано. Разликата в продължителността на живота сред мъжете в ЕС е цели 12 години. Най-висока тя е в Швеция - 79 години и 9 месеца, в България тя е 70 години и 6 месеца (най-ниската в ЕС е 68 г.). При жените „таванът" е отчетен във Франция - 85 години и 7 месеца, а у нас е 77 години и 5 месеца, колкото е и най-ниската в ЕС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве