Работим до 2 май, за да платим данъците

Българските граждани ще работят до 2 май, за да си платят данъците към държавата, съобщи вчера Институтът за пазарна икономика (ИПИ). Датата показва кога бюджетът ще се попълни, ако всичко изработено от хората бъде моментално изземвано в полза на хазната. Образно казано, след тази дата гражданите ще спрат да се трудят за правителството и ще започнат да работят за себе си. По света тя е известна като ден на свободата от правителството.

Тази година българите ще започнат да работят за себе си малко по-късно. През 2014 г. датата беше 30 април. Причината е, че правителството е заложило повече приходи в хазната в сравнение с миналата година.

От 2015 г. обаче ще останат още 11 дни в полза на бюджета, които ще трябва да отработим през следваща година заради заложения дефицит от 2,5 млрд. лв.
От ИПИ уточняват, че при определянето на деня на свободата от правителството вземат предвид само приходите (без помощите от ЕС) и ги съпоставят с планирания БВП.
Изчисленията показват, че българите ще изработват средно по 226 млн. лв. за един ден, като се има предвид заложеният БВП. Следователно през тази година ще са необходими 121 дни, за да изработим предвидените близо 27 млрд. лв. приходи в бюджета.
Най-много време ще е необходимо за постъпленията от ДДС - 35 дни. За акцизи ще ни трябват 19 дни, за осигуровки - 30 дни. Още 12 дни ще са необходими за подоходните данъци, 7 - за корпоративните, а близо 8 - за държавни и общински такси.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес