Трима чиновници в „Лозенец“ окрали 5,1 млн. лв. от данъци

Трима служители на община Лозенец в София са успели да отклонят 5,1 млн. лв. от събраните местни данъци и такси за период от четири години. Това показва проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ).

Далаверата първо беше разкрита в началото на 2013 г. от инспектората на Столична община. Тогава общинарите хванаха, че тяхната служителка Елена Евтимова е успяла да отклони към собствените си сметки над 600 хил. лева.

Кметството поиска проверка и от държавните ревизори.

Сега от АДФИ съобщиха, че сумата е значително по-голяма. Парите са били изтегляни на части в продължение на четири години. Евтимова е успяла да открадне парите, работейки на няколко работни места едновременно - и на касата, и при осчетоводяването на данъците. Схемата била следната - хората си плащали данъците, тя прибирала парите, но заличавала сумите от компютъра на касата, а после ги е осчетоводявала като направени плащания на компютри на нейни колеги.

„Финансовите инспектори реагираха много бързо. Един служител е извършил измама в особено големи размери, двама са отклонили по-малки суми, а трима са административно наказани, защото не са осъществили контрол в община Лозенец”, обясни пред „Труд” зам.-кметът на София по финансовите въпроси Дончо Барбалов. Той добави, че общината вече е завела дело срещу служителите, за да върнат парите.

Барбалов обясни, че другите двама общинари, отклонявали средства, използвали по-проста схема - само прибирали за себе си парите от данъците на касата и ги заличавали на компютъра. Схемата с прикриването на липсите чрез достъп до други компютри била в разрез с правилата и колегите на данъчната неправомерно са й разрешавали този достъп.

Случаят в община “Лозенец” не е първият на отклоняване на данъци. Финансовата инспекция попадна на такъв случай и в община „Слатина” в началото на 2014 г. В нея липсваха 18 247 лева. От Столична община обявиха, че там нарушителят е един служител, който лесно е бил заловен. „Подобни измами вече не са възможни, сменили сме електронната система. Освен това направихме проверка във всички общини в София, за да се уверим, че няма подобни нарушения”, каза вчера Барбалов. Случаят в община „Лозенец” ще бъде предаден на прокуратурата.

Аналогично

42 322 лв. изчезнали и от инистерството на финансите

42 322 лв. са изчезнали от Министерството на финансите покрай обществени поръчки, показва още докладът на Агенцията за държавна финансова инспекция. Проверката е направена през четвъртото тримесечие на 2014 г., а нарушението е свързано с поръчка от 2012 г.

Липсите лъснали, след като финансовите инспектори са проверили конкурси на министерството за ремонт на двореца “Кричим” и на апартамент в София на обща стойност 271 461 лева. Съставени са два акта. От ведомството на Владислав Горанов обясниха, че ще предоставят подробности по случая в понеделник.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес