Спецсъдът гледа делото срещу Румен Овчаров (СНИМКИ)

Полицията с мерки за опазване на земеделската продукция в Търновско

Протест на метеоролозите от БАН заради бюджетната субсидия за 2018 г.

Владимир Путин: Някои страни използват военна сила, заобикаляйки Съвета за сигурност на ООН

Русия осъмна под снежна покривка

Ердоган: Турция има „отговорността“ да сподели болката на арменците за събитията от 1915 г.

Неправителствени организации: Белгия води непрозрачна политика в Сирия

Ръководството на СИДП награди най-добрите си горски-стрелци

Уран и Нептун са били донесени в Слънчевата система от друга галактика

Автоматик с 8 предавки за семейния комфорт Моделите C4 Spacetourer и Grand C4 Spacetourer първи получават новата трансмисия

Оставиха в ареста девет от задържаните служители на ДАИ – Благоевград

Няма предпоставки за екстрадирането на Желяз Андреев, заяви Сотир Цацаров

Адвокатът на шофьорката от магистрала “‘Тракия”: Предприела е изпреварване, след което споменът й е неясен

Какво да правим с дете, което се буди в 4 ч през нощта

Сърбия трябва да присъства на срещата в София, заяви Вучич

Бензинът и дизелът се сринаха под 2 лв./л

Цените на горивата се върнаха със 7 години назад Дизелът и масовият бензин А95 поевтиняха рекордно и цените им вчера се смъкнаха под 2 лева за литър. Това са най-ниските нива в България от 7 години, сочи статистиката.

Свалянето на цените започна в петък сутринта, като хорото поведе „Лукойл”. На обектите на веригата в цялата страна бяха сложени нови табели – 1,99 лв. за литър дизел и за масовия А95. Това означава, че само за една нощ бензинът поевтиня с 11 ст./л, а дизелът – със 7 ст.

Часове по-късно из цялата страна започна надпревара между бензиностанциите за най-ниски котировки, като А95 на някои обекти в Стара Загора и Варна се смъкна до 1,92-1,93 лв./л. Сред тях се оказаха не само малки самостоятелни обекти, но и голяма верига като ОМВ.

„В региона има местни доставчици, които зареждат множество малки бензиностанции. Това удари големите вериги и те отговориха с рязко намаляване на цените”,обясни този феномен таксиметров шофьор от Стара Загора.

По обяд табели с цена 1,99 лв. блеснаха по различните вериги бензиностанции в Шумен, Пловдив, Бургас.

„Смятам, че цените ще продължат да падат още, но ще се стабилизират близо до тези нива”, коментира за „Труд” Андрей Делчев, председател на Българската петролна и газова асоциация. По думите му има две причини цените на бензина на дребно да паднат с близо 30 на сто през последните 7 месеца, докато тези на петрола вече са с 50% по-ниски: „Първо, в цените влизат и разходи за държавата, които не се променят – акциз и ДДС. В България те са 41% от цената. Второ, има забавяне до 20 дни след намаляването на цените на петрола, за да се намалят и горивата на дребно.”

„По-евтините горива не са лошо нещо, но ще имат негативен ефект в по-дългосрочен план, защото компаниите в момента масово спират инвестициите си в разработване на нови находища. Така ще се изчерпят настоящите и в един момент в света ще има недостиг, който отново ще вдигне цените”, коментира Андрей Делчев.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.