Адвокатът, който застреля съседа си: Заплаши да ме убие и да ме хвърли в реката

Адвокат Ивайло Досков, който през 2010 г. уби съседа си Иван Нешков- Катъка заради изхвърлен боклук, е бил окончателно оправдан от Върховния административен съд. Решаващо за присъдата е доказателството за неизбежна самоотбрана, което защитникът му Марин Марковски открива. Той доказва, че разстоянието между тялото и последната гилза е твърде малко, съответно е имало реална опасност за живота на клиента му.
"Видях, че комшията си изхвърля боклука в моята нива и отидох да му направя забележка. Скарахме се, зашлевих го и той си тръгна. По-късно обаче се беше върнал, заедно със свой приятел. Усетих ги интуитивно, тъй като пристъпваха съвсем тихо. Иван Нешков държеше дълга дървена тояга с голяма топка на края. Уплаших се. С такова нещо, където и да ме удари - ще ми счупи нещо" , разказа пред Нова телевизия Досков.

Нападателите му се заканили да го убият и да го хвърлят в реката. "Посегнах към пистолета, но това не ги стресна. Стрелях няколко пъти предупредително в земята и отстъпвах назад, към реката, но и това не ги спря. Когато вече нямаше къде да отстъпвам и този човек замахна да ме удари с топуза - стрелях в него", разказа още адвокатът.

Досков пада в реката и тя го понася. Когато успява да се измъкне, се прибира в къщи и се обажда в полицията. Тогава научава, че Катъка е починал. "Оправдан съм на последна инстанция. Доказа се неизбежна самоотбрана - непосредствена заплаха за живота. В крайна сметка се е случило в собствения ми имот, посред бял ден", завърши той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини