Йовчев: Нито една държава не е в състояние да се справи с тероризма

"Това е един ужасен акт, срещу който трябва да застане цялото българско и европейско общество". Това каза пред БНР бившият вицепремиер и вътрешен министър Цветлин Йовчев по повод терористичните атаки във Франция.

"Нито една държава не е в състояние да се справи с такъв проблем, какъвто е тероризмът. Справянето може да стане само в добро взаимодействие между различните държави", допълни той.

Според Йовчев, за да се противодейства ефективно на тероризма има две насоки. Първото – това са причините, които водят до това определени хора да извършват терористични действия. Вторият аспект – това са всички мерки, които са насочени за преодоляване на последствията на тези действия, за да можем да противодействаме на тези действия.

"Не бива да бъде търсена реалия между религията и тероризма. Проблемът е преди всичко социален. В основата са социални проблеми. Определени хора не могат да се социализират в обществото", обясни Йовчев и допълни:

"Към момента има хора, които идват в Европа, които искат да споделят стандарта на живот, но не искат да споделят ценностите на тези общества, в които идват".

Според Йовчев трябва да се изгради обща мултиетническа ценностна система.

Проблемът е изключително тежък. Особено в големите европейски градове има групи от хора, които живеят изолирани. Трябва да имаме ефективни интеграционни програми, подчерта експертът. Европа трябва да се замисли какъв е прагът, при който може да има свободно движение на хора. Това че младежи отиват да се бият в Близкия Изток също е предизвикано от социалния проблем. Той отново подчерта, че ролята на успешна интеграционна политика е изключително голяма. Но в средносрочен план трябва да се помисли за укрепване на капацитета на структурите, които се занимават с проблемите, защото се намираме в нова реалност, каза Йовчев. Но той призна, че в момента няма нито една европейска служба, която да може да контрира терористичната дейност.

Във вътрешен план бившият министър препоръча да се укрепи потенциалът на центъра за борба с тероризма, който има координиращи функции. Трябва да се помисли за укрепване на капацитета и на отряда за борба с тероризма. Като трето условие той посочи да влезе в сила законът за защита на националната сигурност. "Той ще може да позволи да гарантираме националната сигурност на законова основа", аргументира се още Йовчев. Всяка една промяна трябва да е силно мотивирана, за да се знае какъв резултат ще доведе. Още повече, че при всяка една промяна има период на напасване, смята ексминистърът. Когато правим промяна, трябва да имаме визия за цялостните последици за обществото.

Бежанска вълна е голяма опасност, заяви Йовчев и каза, че е така и от гледна точка на хуманитарен аспект - като брой хора, и от гледна точка на тероризма. "У нас могат да влязат опасни хора. Когато бежанският поток стане прекалено голям службите няма да могат да проверяват всеки който навлиза. Ако се изпуснат нещата на границата, може на ден да навлизат по 200 души", каза Йовчев и добави, че това би означавало да навлязат много хора, които не знаят езика и не могат да се социализират.

Той разви тезата, че хората взаимодействат по между си и така се създават общи културни образци. Ако имаме култури, които не са съвместими, ако няма толерантност, няма процес на институализация, който е необходим.

"За опазване на границата към момента не може да бъде включена армията. Военнослужещите нямат никакви правомощия, а за да ги имат трябват законодателни промени. Нямаме военнослужещи,които да имат съответната подготовка за охрана на границата", каза експертът. Според него щ военнослужещите няма да бъдат по-малко поставени в рискови условия, отколкото полицаите. Също така ще бъде грешка, ако дори на 100 м от границата бъде изтеглена охраната. Ако изпуснем в момента кризата с бежанците, това ще е голям проблем за България, категоричен е Йовчев. Според него бежанският натиск е нараснал два пъти.

Ние не срещаме достатъчно европейска солидарност, каза Йовчев и напомни, че е положил много усилия п времето, когато е бил министър. Той се съгласи, че в момента Дъблинското споразумение не поставя равноправни отношения на целия ЕС. "Има и други държави, които мислят като нас – Гърция Италия. Унгария също предложи охраната на границата да се охранява солидарно. Значи ние сме годни да пазим границите на ЕС, но не сме годни да бъдем Шенген – това е несправедливо", подчерта Йовчев. Докато ние нямаме общи европейски интегрирани политики, нещата ще стават трудно. Ние имаме интеграция на ниско ниво, но на по-високо ниво на управление – нямаме, каза Йовчев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини