Балъков в Топ 100 на звездите в Бундеслигата

Красимир Балъков е единственият български футболист сред стоте най-големи звезди на Бундеслигата за всички времена. Настоящият треньор на "Литекс" заема 71-о място в престижната класация, изготвена от най-голямото немско спортно списание "Шпортбилд" и специализирано жури от именити експерти. Решаваща дума при избора са имали шестима специалисти, сред които са великите треньори Отмар Хицфелд и Ото Рехагел.


Челната десетка е съставена изцяло от германци и в нея се открояват трима футболисти, които продължават да играят в Бундеслигата и станаха световни шампиони миналата година. Под №6 е поставен Мануел Нойер, а осма позиция делят Бастиан Швайнщайгер и Филип Лам - всички от "Байерн". Безапелационният номер едно за всички времена е иконата на германския футбол Франц Бекенбауер. Следват го легендарният голаджия Герд Мюлер и рекордьорът по мачове за бундестима Лотар Матеус. Останалите в Топ 10 са Уве Зеелер (№4), Гюнтер Нетцер (№5), Волфганг Оверат (№7) и Карл-Хайнц Румениге (№10).

Класираният на 71-о място Балъков е от малкото избрани играчи, които не са ставали шампиони на Германия. Бившият капитан на България и на "Щутгарт" носеше екипа на германския клуб от 1995 до 2003 година и в 236 мача в Бундеслигата вкара 54 гола, като спечели само един трофей - купата на страната. След него в Топ 100 остават звезди с повече трофеи като европейският шампион Андреас Кьопке (Германия) и световният Лусио (Бразилия), както и босненският голмайстор Един Джеко, който сега е в "Манчестър Сити". Само 22-ама от 100-те най-добри футболисти в историята на Бундеслигата не са германци.

За Балъков това не е първото признание в Германия. Той бе избран от феновете на "Щутгарт" за футболист №1 в историята на клуба, макар че в отбора са играли световни шампиони като Юрген Клинсман, Гуидо Бухвалд и Томас Бертолд.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ