Роналдо гони Стоичков и Меси в анкетата за №1 в света

Пред Кристиано Роналдо се отваря шанс да се нареди до Христо Стоичков и Лионел Меси, които са уникални изключения в анкетата за футболист №1 в света. В понеделник вечерта ще бъде връчена най-ценната индивидуална награда във футбола и португалецът изглежда фаворит пред другите номинирани - Мануел Нойер (Германия) и Меси (Аржентина). От 2010-а година отличието се връчва от ФИФА, когато бе обединена анкетата на централата за най-добър играч в света и допитването за "Златната топка" на списание "Франс Футбол" за най-добър в Европа.


В годините на световни първенства 80% от класираните на първо и второ място за №1 на планетата са участвали във финала на мондиала. Изключенията са две, пише ФИФА в своя сайт. През 1994 г. Христо Стоичков става четвърти в САЩ' 94 и голмайстор на шампионата, като финишира втори за футболист №1 в света след бразилеца Ромарио и печели "Златната топка" за най-силен играч в Европа. Другото изключениe е Меси. През 2010-а той отпадна на четвъртфинал в:Мондиал 2010, но спечели първата обединена анкета за "Златната топка" на ФИФА и "Франс Футбол".


Ето и някои други любопитни факти за класацията за футболист на планетата.

20-годишният бразилец Роналдо през 1996-а е най-младият носител на наградата за играч №1 в света. Тогава той играе в ПСВ "Айнховен" и "Барселона", като вкарва средно почти по 1 гол на мач. През 2009-а Меси печели класацията на ФИФА на 22-годишна възраст.


12 пъти отличието за играч №1 в света отива в Южна Америка и това е най-успешният континент в конкурса с призовете на Ромарио, Ривалдо, Роналдо (3), Роналдиньо (2), Кака и Меси (4). Европейците, които са го печелили, са Матеус, Ван Бастен, Баджо, Зидан (3), Фиго, Канаваро и Кристиано Роналдо (2). Единствено африканецът Джордж Уеа (през 1995 г.) нарушава хегемонията на Европа и Южна Америка.

10 награди са печелени от играчи на "Барселона" - двойно повече, отколкото има големият съперник "Реал" (Мадрид). Меси е рекордьор с четири отличия, бразилците Роналдиньо и Роналдо го следват с по две.

8 пъти поред Меси е номиниран в тройката. От 2007 г. насам той четири пъти е №1 и три пъти №2 в света.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ