"Тойота" подарява патента за водороден автомобил

"Тойота" е водещият производител на автомобили с алтернативно задвижване. От 15 декември японците продават първия в света сериен модел с горивна клетка - "Тойота Мирай". За да ускори навлизането на автомобили с горивни клетки, които използват за гориво водород, концернът реши да предостави безплатно на останалите производители комплекта от патенти за този тип задвижващи системи. Заедно с тях "Тойота" разкрива и технологиите за строеж на бързи зарядни станции на водород.


"Мирай" трябва да повтори пробива на "Приус", който се превърна в първия и най-успешен на пазара хибриден автомобил, като осигури на "Тойота" над 1 милион продажби.


"Мирай" е пълноразмерен седан с дължина 4,89 м с мощност 155 конски сили и максимална скорост 178 км/ч. Автомобилът произвежда енергия за електромотора в горивна клетка. Тя представлява електрохимично устройство, в което се извършва химическа реакция за окисляване на водорода.


При процеса се отделя вода и енергия, която се съхранява в батерия под багажника. С едно зареждане колата може да изминава 500 км. Цената на модела е 78 540 евро.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Автомобили